Sadlar

Något jag har funderat mycket på är sadlarna vi använder till hästarna. Det är ju väldigt viktigt att sadeln ligger rätt på hästens rygg och att hästen kan röra sig naturligt som möjligt med den. Sen är det ju väldigt viktigt att den passar ryttaren, både i sitsen (den ska inte vara för liten, men inte heller för stor) och att kåporna passar benen. Det är inte skönt att få benen utanför kåporna eller ha skänklarna på sadeln. 
 
När jag red Whisper så hade jag lite halft problem med den sadeln. Om jag inte har helt fel så var det en Hippo sadel (hopp såklart) men jag vet inte vilken typ det var. Den var i alla fall ganska lagom i sättet men kåporna var gjorda för någon som var x antal centimeter kortare än mig! Detta ledde till att jag gärna hade alldeles för korta läder. Vilket gjorde att jag lätt kom ur balans när Whisper bockade och därmed lätt åkte av. Om man vill ha bättre stöd när hästen bockar så tycker jag oftast att det är lättaste att ha hoppläder - dock inte för korta! Då kommer man som sagt lättare ur balans. När jag skulle hoppa så blev det att jag ställde mig på tår när jag hoppade och rumpan för långt ifrån sadeln = inte den bästa sitsen. Under ett tag så la jag fram överlivet ganska mycket, även på de mindre hindren. Det slutade jag med ganska fort men det gjorde mig även osäker. Jag visste inte riktigt hur det såg ut när jag hoppade. Om jag stog upp för mycket eller om jag la fram överlivet för mycket. 
 
En sån här sits vill jag helst ha. Eventuellt rumpan liite närmare sadeln.
 
När jag red Winsly så hade han en allroundsadel. Den satt jag i ganska bra - dock lutade jag lätt lite för långt fram, men det tror jag beror på sättet som jag red honom (red nästan alltid i en lättare sist vilket resulterade till att jag lutade mig framåt när jag travade lätt). Den sadeln var i alla fall rätt så skön när han sparkade bakut (vilket kunde vara allt från inga gånger till 30 gånger per pass). Med den sadeln kunde jag ha "lagom" långa läder. Vilket antagligen funkade ganska bra då jag bara åkte av runt 3 gånger när han sparkade bakut/bockade och jag red honom ganska länge. 
 
Detta är den bästa bilden jag har på hennes sadel. Den ser väldigt skön ut - vilket den är men den passade inte riktigt mig.
 
Det jag försöker säga är att när man köper en sadel så är det väldigt viktigt att den passar hästen men också väldigt viktigt att den passar ryttaren! Då får båda de bästa förutsättningarna = nöjd häst och ryttare. Sen går det kanske inte alltid att få det helt perfekt om man inte har en väldigt stor budget. Sadlar kan ju trotsallt vara väldigt dyra. När jag åkte av Whisper när jag red barbacka så la jag sedan på en sadel. Det var dock inte hennes sadel utan en av ridskolehästarnas så hennes låg i stallet. Jag gillar inte riktigt den sadeln när jag rider den hästen men när jag hade den på W så var den faktiskt riktigt skön! Jag satt mycket rakare och fick W mer framför mig.
 
/Anique

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback