Snacka om kärlek till hästarna

Jag kollade runt lite på Youtube och lyckades klicka upp denna fantastiska Film. Den är ganska lång så jag vet att många inte orkar kolla på hela, men wow vilken relation hon har med sina hästar!

Jag blev rörd när jag såg denna filmen, det var så otroligt fint! Man märker verkligen hur mycket hästarna betyder för henne och att det är ömsesidigt. Hästarna verkar vilja göra allt för henne. Fascinerande och vackaert!! Aldrig sett någon ha ett så här bra band med sina hästar tidigare!
Det är värt att se hela klippet!
Kramar


Slutspurt

Jag tänkte bara komma med en liten förvarning.

Som dom flesta vet så är det inte långt kvar till sommarlovet nu. Alla längtar och gör det där sista innan det slutligen är dags. Prov ska göras och inlämningar ska skrivas färdigt. Mina betyg sätts den 8:e och jag har bara lite drygt 10 skoldagar kvar innan läsåret är över!

Jag kan inte fatta hur fort detta året har gått. Minns fortfarande första dagen i skolan. Jag var sjukt nervös.
Det var första gången jag åkte tåg själv till Göteborg och dessutom skulle jag till en skola där jag inte kände någon, det var i och för sig självvalt. Men oj vad nervös jag var.
Jag gick och funderade på om jag överhuvudtaget skulle ha någon att umgås med. Detta visade sig vara det minsta problemet. Made friends first day! Kommer till och med ihåg vem som hälsade på mig först och vad hon sa, hihi.

Jaja, nog snackart om det. Jag tänkte bara säga att jag kommer inte att hinna blogga så mycket i alla fall :(
Men ska försöka uppdatera så ofta jag kan.


Min brorsa skulle hjälpa en humla som fastnat i mossan för ngn vecka sedan


Uteritt

Var som jag skrev tidigare idag hemma hos Elouise. Tog tåget ifrån Alingsås till Vårgårda där Elouise hämtade upp mig för att sedan åka vidare till hennes place ;)
Väl framme går frågar Elouise om jag fick med mig kameran... Tror ni inte att jag lyckades glömma den hemma!! Usch och fy. Men fick som tur var låna Elouise kamera till min stora lycka, så lite bilder knäppte jag trots allt under dagen.

Såg verkligen fram emot att äntligen få träffa Joli igen. Första intrycket blev typ "Oj, vad stor hon är". Kändes som om hon hade växt en decimeter (vilket hon givetvis inte har gjort) sedan jag träffade henne sist. Men vande mig ganska snabbt vid höjden igen.

Vi plockade in hästarna ur hagen och fixade iordning dom inför ridturen. Sedan var vi iväg, jag på Jollina och Elouise på sin nya häst Chippen. Måste säga att jag kände igen alla Jolis gångarter precis, den där goa rytmen hon har. Inklusive hennes fjärde gångart som är unik för henne, joggingen. Enligt vad jag har hört så ska trav vara den mest ansträngande gångarten för hästen. Men Joli travar istället för att skritta om hon får välja, fast i skritthastighet. Hon är så söt <3

En trevlig ridtur med härlig miljö blev det. Längtar redan till nästa gång ;)


Joli, söt och efterlängtad


Klia bort alla hemska kryp efter ritten


Glada hästar tillbaka i hagen, Joli till vänster och Chippen till höger


Medan hästarna betade passade vi på att fodra fjolårskalvarna

Kramisar


Om: Världens bästa häst, stalltjänst och Hästens dag!

Sådär ja, nu har jag återhämtat mig lite efter gårdagens eskapader ;)

Tänkte berätta lite om vad som hände, det var en toppendag i stallet som avslutades med bio med bästa Klara!
Jag var ju tvungen att (om inte gå upp så i alla fall vakna) klockan 5. Hade helgtjänst för ridskolans pållar så det blev att åka tidigt upp och frukostfodra dem inklusive våra såklart! Nu var det ju inte så många hästar att mata eftersom dn stora flocken går på bete så det var i princip bara fånghästarna som skulle ha hö (som dom inte verkade så intresserade av då de går i en hage med i alla fall lite gräs.) och så Karin och "Sofias" hästar (varför ingår ens dom i helgtjänsten?) Nåväl det var inte mycket att mocka heller då ridskolehästarna varit ute under natten, så det gick ganska fort, fastän jag inte gjorde mig någon brådska.

Jag hade redan slängt ut Flinta och Whisper (06:30) och gett dem sitt frukosthö ute. Så jag slängde även ut de andra privathästarna när de hade ätit klart.

Sedan efter ett tag kom USS och det var ju Hästens dag (något de anordnat för att få upp intresset för klubben och samla in pengar. Det var lite loppis, grillning, fika och ponnyridning. De hade även anordnat en stafetthoppning som jag lovat vara med i men eftersom jag inte kunde ha Flinta så fick jag låna en ponny från ridskolan.

Jag fick låna en D-ponny (tur det haha) som heter Clas (nej okay han heter typ Claudius QT, men kallas för Clas.) Honom har jag ridit en gång när han var ganska ny på ridskolan. Han är en jättefin dressyrponny och trevlig att rida. Dock har en tid på ridskolan gjort att han tappat ganska mycket ryggmuskler och han är lite mer motsträvig än han var när han kom. Men han är väldigt trevlig, lite seg i dressyren. Vi fick inte jättemycket tid att rida fram så gjorde det bästa av situationen och kände mest bara på honom i de olika gångarterna och red lite volter för att mjuka upp honom. Han var faktiskt fin, som sagt lite mer motsträvig, men bara i början. Det var lite jobbigt att rida fram när det satt 100 pers (typ) på läktaren. Sedan skulle vi hoppa fram lite, vi red ju och hoppade fram på banan, så vi fick ju hoppa banan, eller ja i alla fall alla hinder innan själva stafetten. Clas blev pigg och glad när han fick hoppa och hoppade fint. Jag är liksom inte världens bästa hoppryttare precis, men det var kul.

Sedan var det då dags för stafetten och varje lag fick vara i manegen själva och när det blev våran tur så var jag typ näst sist. Clas taggade jävel när publiken började applådera. Det gick bra att hoppa själva banan (hindrena låg väl på typ 50-60 max). Det var bara att styra och gasa, resten skötte Clas. Jag var typ snabbast i mitt lag! Vi körde bäst av tre och lag 1 var snabbast de två första gångerna men vi vann sista omgången i alla fall och då hoppade jag sist haha dööö! Sedan skulle vi rida ärevarv till publikens jubel, haha höll på att dö, Clas blev lite smågalen och flängde lite överallt men fick ner honom i derssyrgalopp och kunde väl rida ett halvt varv i alla fall! Även om vi inte vann så var det jättekul och jag gillar verkligen Clas, hade aldrig hoppat honom innan men det gick ju bra !

Malin tog några bilder, men dom har jag inte fått än så bilder på Clas kommer kanske upp senare, kan i alla fall visa hur han ser ut. Bilden är lånad från ARS hemsida.Efter själva hoppningen hängde jag lite med massa olika folk. Det är alltid trevligt när många man känner är på samma ställe och man kan glida runt haha ! Efter allt var klart så drog jag & Sara ner till Bögens med några till och åt lite mat för att får lite energi i värmen! När maten var uppäten prommenerade jag och Sara tillbaka till stallet för att hämta in våra hästar! Vi skulle nämligen skritta ner till sjön en sväng och plaska lite med våra pållar! Ingen av oss orkade vara seriösa så båda red barbacka i shorts och linne, Sara hade även sin lilla handväska fäst på longergjorden. Jag tänkte rida i Croques men insåg ganska snabbt att det inte skulle funka så jag slängde av mig dem på stallplanen och red barfota. Görmys. 

Problemet med våra hästar är ju att ingen egentligen vill gå först och jag hade inga skor på mig, så hur skulle det gå? Det gick alldeles utmärkt. Flinta gick först nästan hela vägen utan att bråka. Det gick kanske inte så fort, men det gick framåt. Flinta är ju egentligen inte rädd för saker och ting utan tycker i allmänhet att det är bekvämt att gå efter någon annan! Hur som helst så gick han först och verkade ganska nöjd ändå. Väl vid sjön så gick han faktiskt i utan att bråka. En bit i alla fall. Han får ju gå först eftersom han är mer erfaren än Whisper som är lite osäker och nervös i vissa lägen. Det tog oss faktiskt bara en liten stund innan jag lyckades övertala Flinta att gå i så långt att han fick simma lite. (Givetvis simmar han ju in mot land haha.) och då hängde Whisper på! Så duktiga med tanke på att varken jag eller Sara trodde vi skulle få i dem! Sedan stod det och plaskade för glatta livet och verkade faktiskt tycka det var skönt. Jag menar det var 1000grader i solen (överdriver men det var i alla fall varmt) och det var varmt i vattnet!

Vi fick i dem ett par gånger till och sista gången körde Flinta ner hela huvudet i vattnet! Knäppishäst! Han simmade en bit och sedan på väg upp ramlade jag av haha! Men det var ganska grunt så det var ingen fara! De som inte har simmat med häst kan inte föreställa sig känslan! Det är bland det bästa i hela världen! Speciellt när det är med världens bästa! Som sagt tror jag att hästarna tyckte det var skönt, för sista gången så gick de i nästan utan att protestera!

När jag skulle hoppa upp igen så drog Flinta först i trav och sedan galopp hemåt när jag typ låg på hans rygg! Lyckat, självklart ramlade jag av men landade på röva så det var ingen fara! Men det bådar inte gott 4 avramlingar på mindre än 2 veckor!

Sedan när vi kommit hem och skulle gå in i stallet så är Flinta såhäääär nära att trampa på Ninas lille pöjk som satt i stallgången, trots att jag försökte hålla honom undan så prejar Flinta bara över, han är såååå jävla ouppfostrad! Jag får panik och gör allt jag kan för att trycka undan honom och i samband med det så drar Flinta omkull mig. Jag tror jag fastnade med tummen i tygeln eller något så jag har kanske inte stukat men vridit till tummen och det gör muppigt ont!

Så jag gick med bandage i stallet idag för att undvika att råka göra det värre. Det blev en kort dag i stallet idag. Åkte upp och fixade och hängde lite, sedan tog jag in Flinta för det var så dödigt varmt ute. Förresten kunde jag inte ens mocka själv så Malin mockade åt mig, TACK! Sedan prommenerade jag hem själv.

Men en sak som är allmänt azum (som Klara skulle sagt!) Är att jag ska få träna för Kristins tränare Ola! Shit vad glad jag blev när hon sa det! Då blir det hård dressyrträning! ;) Han verkar jättebra och är jättetrevlig!

Bion igår var bra, men det tog ett tag att smälta filmen men ju mer jag tänker på den ju mer gillar jag den! Var alltså och såg Dark Shadow. Tim Burton är allmänt asbra!

Angående Aniques inlägg: Jag har alltid bra ideer ;)

Det var nog allt jag hade att säga! ;)  Bjuder på lite badbilder, dock inte från igår!


Bad i Horla förra sommaren!

När livet är som bäst <3 Plask i sjön med bästa !


Flinta är överlycklig när han fick gå i gräshagen! Flinta och Whisper som gömmer sig under sin pyjamas ;)

En sak till: I morgon börjar jag jobba, eller aa gå bredvid på lasarettet. Är sjukt nervös. Mest för att jag kommer faila totalt med att hitta i källarlabyrinten där man hämtar kläder och byter om! Får göra som Theseus och binda ett snöre vid ingången.... haha! That's all - Annie outZandora

Har varit uppe sedan 6 imorse för jag hade helgtjänst i stallet. Ganska segt men det var ändå roligt! Sedan kom bästa Johanna och hon hade bestämt att jag skulle rida Zandora, typiskt henne haha. Red otroligt kravlöst runt galoppbanan o skritt och trav och det gick väl sådär. Hon kan bli en riktigt giraffe, det är bara prickarna som saknas ;) Men nu måste jag återgå till min uppsats. Måste skriva klart den tills imorgon.. Ska se om jag kan slänga en ett lite längre inlägg senare ikväll (Annie hade en bra idé) när jag (förhoppningsvis) är klar med min uppsats om kära Senegal!
-Hittade ingen bild på henne från marken men så här ser hon ut uppifrån iaf ;) Gammal bild!Återträff

Ska idag åka till Elouise, hon som har Joli och Rosa. Rosa ska åka hem till sin riktiga ägare nästa vecka för att börja tränas i körning igen. Så det blir ett litet hejdå idag. Lite tråkigt, men så är det.

Men om man ska se det positivt så får jag äntligen träffa Joli igen, hon har varit saknad kan jag tala om! Har inte träffat henne sedan hon flyttade ifrån Nygård innan julen.  

Ser fram emot det galet mycket, åker här hemifrån om 1 timme ungefär.


Bild ifrån första gången jag satt upp på Joli


Snabbis

Nu har jag kommit hem från en awesome dag i stallet! Strax ska jag klä på mig och avsluta dagen på bio med bästa Klara ! Berättar mer sedan om dagen! Kan bara säga att min häst är bäst :D !

//Annie

Hur jag lärde känna Annie och Anique

Jag tänkte att jag skulle skriva ett inlägg om hur jag började lära känna Anique och Annie.

Anique:

Jag minns inte exakt när första gången vi pratade var, jag antar att vi hade utbytt några ord i stallet då och då under en längre tid utan att egentligen "känna" varandra. Men det hade pågått ett par år i alla fall.

Men första riktiga konversationen jag minns var under en ponnytävling i hoppning. Båda två stod på banan som funktionärer och vi hade blivit tilldelade samma banhalva vilket gjorde att vi stod tillsammans hela tiden för att inte vara i vägen för ekipagen. Så småningom började vi prata lite.

Till en början berättade Anique om när hon och Winsly deltog i DM. Vi diskuterade hans personlighet en liten stund och Anique beskrev in i detalj Winslys sätt att sparka bakut och bocka och varför han vägrade på vissa hinder.

Diskussionen fortsatte kring hur man skulle rida honom, själv hade jag aldrig gjort det men jag kunde sätta mig in i situationen delvis i alla fall. Vi pratade mest om Winsly under hela tiden vi stod där förutom att vi förhörde varandra lite om sådana där vanliga saker som ålder/klass, vart vi bodde mm

Men vi har nog framför allt  lärt känna varandra mest under det senaste året då vi setts titt som tätt i privatstallet. Jag har umgåtts med Annie i privatstallet och Anique har ju ridit Whisper som står där, så vi har stött på varandra då och då. Så vi har pratat mer nu på senare tid.Annie:
Annie träffade jag första gången när jag var 11 år och började rida på ridskolan, hon var då 17 (som jag är nu! :O ). Jag hade blivit tilldelad den suraste hästen i stallet, farhågan för alla små barn, Flinta! Japp, den Flinta som Annie idag äger ;)
I vilket fall så var detta inte en häst som jag ville handskas med, jag var ganska modig med hästarna när jag var liten, men Flinta var för läskig. Så jag traskar fram till några stora tjejer i stallgången och frågar om hjälp att ordna Flinta inför min lektion varav en utav dom genast följer med. Jag hade ingen aning om vem hon var, men hon var snäll och hjälpte till i alla fall. Denna hjälpsamma människa fick jag en tid senare veta att hon hette Annie.

Men det var egentligen först 2009, samma år som stallet byggdes om som vi började prata mer. Jag fick under en period rida en häst som heter Jambo en del, han var boxgranne med Flinta. Jag och Annie red samma tider men med olika instruktörer så vi stod alltid och fixade med hästarna samtidigt, före och efter lektion.

Själva snacket började med att Annie varje vecka frågade hur lektionen hade gått under tiden vi borstade av hästarna efter ridpassen. Till en början var det enkla svar som "Bra", "sådär" eller "Ganska dåligt", men med tiden utvecklades svaren och blev allt mer invecklade och övergick så småningom till  riktiga konversationer.

Detta blev ett sånt där inlägg utan bilder eftersom att jag inte vet vad Anique och Annie tycker om att jag lägger upp bilder på dom i bloggen? Annars skulle jag haft den perfekta bilden, tro mig!!


Plugg

Nu är det lite sluttampen i skolan, plugg står på schemat oavbrutet. Massor av prov och inlämningar som ska in nu sista veckorna innan avslutningen. Lite segt men det får man väl leva med ;)
Jag tänkte slänga upp ett till blogginlägg senare idag också, men ni får nöja er med den här snabbuppdateringen så länge ;)
Koncentrationssvårighet

Sitter och försöker koncentrera mig på en av de många inlämningar men det går verkligen inte bra alls! Måste dock få klart den då jag har väldigt mycket kvar och den ska in i början av nästa vecka. Får verkligen inte till att koncentrera mig vilket inte direkt hjälper då den redan är tillräkligt svår. Aja, ville igentligen åka en sväng till stallet eller följa med en kompis till Allum men hinner inte det. Verkligen inte roligt att vara elev på sluten av terminen när alla betyg ska sättas m.m...
Ska ta och försöka komma på något roligt att skriva om så att det blir lite bättre stäming här. Några idéer?Stalltjänst nu!

Nu ska jag strax cykla iväg till stallet och fodra och greja! Sedan blir det stafetthoppning på hästens dag eller nåt sånt som dom skulle ha! Jag ska hoppa en av ridskolans hästar. Lycka till, jag har ridit honom en gång bara. Sedan ska vi rida och bada med hästarna. Eller det blir väl mest plaska för min och Flintas del. Tjingeling!

Dressyr i Paddocken 6/4 - 12


Årets första dopp!

Idag gick det åt skogen med min pluggplanering, haha! Bästa Joel (Johanna) "tvingade" med mig till kvarnsjön för att bada. Det går inte att säga nej till henne för hon kommer bara hem till en och väntar tills man kommer. Har i vilket fall inte blivit såhär hes av skratt och skrik på jätte länge! Skriker nästan aldrig men idag gjorde jag det en hel del xD
Jag kommer förresten inte hinna blogga så mkt den kommande veckan dunkar har väääldigt mycket i skolan som måste göras! Plus att jag ska på klassresa från måndag till tisdag så det blir ingen ridning heller :(

Bloggtorka

Usch, känner att jag har fått lite bloggtorka. Inte kul! Men jag sitter och försöker hitta på inlägg att skriva. Har ni några förslag på "bloggrubriker" så får ni gärna ge förslag.

Har idag inte gjort så mycket heller för den delen. Förberedelser inför muntliga nationella matteprovet som jag ska ha nästa vecka i 2C-kursen. Och haft fysikprov. Segt!

En rolig sak hände dock (om man har tid att bli försenad hem vill säga). Satt på tåget på väg från Göteborg när det helt plötsligt stannar strax innan vi kommit till Sävenäs. Och där står tåget en stund innan lokföraren sedan ropar ut att det promenerar omkring kor på spåret, så han kan inte fortsätta köra. Detta ledde till en hel del skratt bland passagerarna ;)
Träffade dessutom en fd klasskompis på tåget också. Det var kul att snacka lite igen efter nästan ett år.

Jaja, imon skriver jag ngt vettigare ;)


Barbacka X2

Igår red jag lille Jameson, red faktiskt barbacka då ägaren föreslog det. Det var jättemysigt, men jag kände mig ännu mera superlång! James skötte sig väldigt bra, började i ridhuset och sedan kom småbarnen (lektionsridning) och skulle värma upp där så jag gick ut i paddocken och han började släppa igenom. Han har ju en tendens att springa med huvudet i himmelen och eftersom jag red utan sadel hade jag ju heller inte tidemanstygeln som han brukar ha, men det gick bra ändå. Skrittade och travade bara som vanligt och han var med på noterna. Sedan gick vi in i manegen igen och avslutade när barnen kom ut och skulle hoppa! I allmänhet en dutti ponni :):)

Sedan skrittade jag och Nina ut på Rambo och Flinta och plaskade lite. Rambo är ju galen han älskar verkligen att bada. Flinta verkade ganska nöjd med att stå och kyla benen och nosa lite på vattnet. Han blir bättre för varje gång! Snart kanske även han börjar gilla att bada...Haha I wish ;) Nä han är en äldre herre med väldigt bestämda åsikter om saker och ting! Han blev i alla fall ruskigt pigg efter badet och vi red genom skogen hem och jag har rivsår överallt för jag red i shorts och linne haha. Smart värre! Men det fanns ett ställe med vatten/småsank mark där Rambo inte ville gå och världens duktigaste häst plöjer bara rätt igenom :):) Myyysigt! Jag tror både jag och Flinta lääängtar efter en riktig uteritt nu! Han stack liksom i galopp ett par steg när vi skulle hem ;)

Hur som helst nu ska jag bada med Johanna.. Kommer dööö för det är sååå kallt i vattnet! Årets första dopp! Sedan blir det stallet och rida ut på Jameson och eventuellt skritta Flinta en sväng! :):)
Bilderna är gamla haha men i alla fall! Höres i kväll :)

Tisdagens ridpass

Japp, nu kommer det utlovade inlägget. Kände att jag inte orkade igår så jag skriver det idag i stället.

Jag red som sagt i tisdags kväll på Kiara. Hon är ett litet lewitzersto (tysk sport ras) som har stått på ridskolan ett par år nu.
Hon är oerhört lydig i både hand och skänkel, men har lite problem med att ställa sig lagom mycket. Hon är väldigt lätt att överböja i ena varvet medan man får hjälpa henne en hel del i det andra, hon har alltså kortare muskler på ena sidan. Dessutom är hon väldigt framtung och är svår att få att lägga mer vikt på bakbenen. Men överlag är hon en mysig häst.

Vi påbörjade i alla fall lektionen med att rida utomhus en stund. Valfritt arbete på både galoppbanan, dressyrbanan och på öppna gräsytor. Det jag försökte med var att få Kiara lagom ställd i alla svängar samt att arbeta lite med tempoväxlingar. Det gick hyfsat (med tanke på hur det gått att rida henne tidigare), men kunde samtidigt gått betydligt bättre.

Avslutade passet inne i ridhuset där min ridlärare gav instruktioner till oss. Samanlagt gick passet okej, men inte helt bra om man säger så. Nästa vecka ska det vara hoppning i alla fall. Lite nervös då Kiara blir galet pigg vid hoppning och jag har då aldrig hoppat henne... men,men... hur dåligt kan det gå? :P


Travarbete på galoppbanan


Volter på dressyrbanan


Inne i ridhuset


Liiite mer avslappnad i ridhuset


Solsken och klarblå himmel

Idag är det lika fint väder som det har varit de senaste dagarna. Man kan ju inte bli annat än glad när man vaknat och solen skiner! Men igår var det fruktansvärt varmt och jag mådde riktigt dåligt tillslut! Men tog en kort prommenad runt 11 på kvällen och det var sjukt härligt.

Idag så blir det att rida James, får väl se lite vad vi gör, men antagligen blir det lite dressyr, kanske lite bommar. Som sagt vi får se. Flinta får nog vila idag, haha nä kanske skrittar på honom en sväng. Men det är såååå tråkigt att inte kunna rida ordentligt! Nu ska jag i alla fall försöka städa och få postat några brev. Sedan tänkte jag eventuellt cykla till jordnära innan stallet och köpa betesreducerare och magnesuimtillskott! Vi får la se hur det blir!


Bild från terränghoppningen :)Om: Fång

Just nu har jag suttit och läst en hel del om just Fång.

Fång är en sjukdom som drabbar hästar och ponnyer, det beror på obalans i mag och tarmsystemet. Detta beror bland annat på låga PH-värden. När hästens tarmflora störs så gör att det att de mjölksyraproducerande bakterierna ökar i antal och pH-värdet i tarmen sjunker. Inflammationen gör skada på tarmväggen och bakteriegifter samt mjölksyra kan passera tarmväggen och nå ut i den allmänna blodcirkulationen och skada lamellagret i hoven.

Vad som händer när en häst får fång är man relativt överrens om men vad exakt det är som orsakar fång är något som fortfarande debateras. Förr trodde man att det var höga halter av protein som orsakade fång. Man är nu överrens om att det INTE är proteinet som är orsak till fång. Däremot kan foderrelateradfång bero på för stort intag av lättillgängliga kolhydrater, socker (fruktan) och stärkelse samt magnesiumbrist. Även snabba foderbyten kan orsaka fång!!

Alltså Fruktan är en vattenlöslig kolhydrat (en slags socker), som en gräsväxt bildar under inflytande av solljus. Den används för tillväxten, men om det under vissa omständigheter inte är möjligt att växa då lagrar växten fruktanöverskottet tills den kan växa igen. Dessutom fungerar fruktan som en naturlig anti-frostmedel.

Man skulle kunna dra som slutsats att gräs som inte växer, tex. när det är väldigt varmt och torrt, samt när det har varit minusgrader under natten och frost innehåller högre doser med fruktan och alltså är farligare för fånghästar än gräs som växer och där fruktanhalten alltså är lägre. Kort avbetat gräs (som förr rekomenderas för just fånghästar) en väldigt varm sommardag är ju mer eller mindre livsfarligt för fångkänsliga hästar.

Fång är vanligast under maj-september (när hästarna vanligtvis släpps på bete) och sådeles beror det ju på att hästen inte är van vid så kraftigt bete.

Jag läste en väldigt intressant artikel om hur IR (insulinresistens) och övervikt kan öka risken för en häst att få fång. Att tjocka hästar löper större risk att utveckla fång var inte helt okänt. Men det här med insulinresistens var mig helt främmande. Den såkallade "fångnacken" är inte ett tecken på att en häst haft fång utan att den förmodligen är insulinresistent. Detta framkallade en reaktion ho mig då min häst har en ganska kraftig "fångnacke" som dessutom är stenhård. Detta har jag alltid fått höra är just för att han har haft fång.

Insulinresistens
"innebär att insulinets funktion är bristfällig och stimulerar inte glukosupptaget i kroppens
celler på rätt sätt, vilket resulterar i en ökad insulinfrisättning. Överviktiga hästar med nedsatt
insulinkänslighet har höga koncentrationer av insulin och triglycerider i blodet. Mycket tyder
på att en hög insulinkoncentration i blodet är en bidragande orsak till att hästen drabbas av
fång" läs mer här -------> http://stud.epsilon.slu.se/286/1/lindback_m_090702.pdf

Man får sig en tankeställare det vill jag lova.

Sedan är det även stor skillnad på kronisk fång och akut fång!
Jag har alltid fått höra att min häst har kronisk fång. Nu tog jag mig i kragen och frågade de förra ägarna (ridskolan) hur många gånger han faktiskt hade haft fång (en kompis berättade nämligen om en häst hon haft som fått akut fång och blivit jättedålig och som sen faktiskt aldrig fått det igen.) Det visade sig att så vitt hon visste hade han bara haft det en gång och då hade han fått fång på alla fyra och vad jag förstod hade det varit ganska allvarligt.
Sedan är det naturligtvis så att ALLA hästar som en gång haft fång löper större risk att få fång igen. Men en tanke slog mig, vem säger att han verkligen har kronisk fång och inte "bara" hade akut fång? På den tiden han fick det så visste man ju långt ifrån lika mycket om fång som man vet idag. Kronisk fång är ju när hästen/ponnyn får återfall med jämna mellanrumm (vilket givetvis kan undvikas) eller får fångsymptom. Vad jag vet, och så länge jag har haft Flinta har han aldrig haft fångsymptom... Dock har han ju sin nacke, men om den nu är ett symptom på IR... Ja man får ju sig som sagt en tankeställare.

Det har även debaterats om bästa utfodringen för en fånghäst, något som man är överrens om är att man ska introducera nya foder väldigt långsamt och försiktigt (jag är såååååå noga med det!!)

Förr så skulle en fånghäst helst inte äta någonting eftersom man då trodde det var proteinet som var farligt. Hästen skulle absolut inte ha något kraftfoder och minimala mängder hö. Detta ledde till att många hästar (inklusive min((dock innan jag fick honom)) gick på svältdiet. Jag var i början livrädd för att ge Flinta någon mat för jag ville inte att han skulle få fång! Men gradvis insåg jag att den mängd grovfoder han åt (+ att han fick havre och betfor) absolut inte räckte. Han var hungrig nästan jämt och jag började långsamt öka mängden hösilage (vet att det inte är optimalt för fånghästar men det är vad som finns tillgängligt) och när jag var uppe på ca, 9kg/dag då märkte jag en markant skillnad. Han kastade inte i sig maten utan tog det lugnt och åt inte upp all mat på en gång (speciellt inte på em.) Han verkade mycket mer tillfreds. Ett problem återstod ju dock. Jag hade för längesedan börjat kolla på alternativa kraftfoder för att kompletera det låga proteininnehållet i hösilaget! Fick tipset krossat korn och det introducerade jag långsamt tills jag var uppe på ca. 0,5 l /dag. Senior conditioning mix, ett kraftfoder för att hålla konditionen uppe på gamla hästar var något jag var livrädd för att pröva men som ändå pga. hans ålder skulle kunna vara bra. Jag introducerade även detta långsamt och i nuläget får han ca. 0,75l/dag.

Vilken skillnad. Hästen som förr var smal började nu få hull och även om det tog tid pga. av åldern så gav det resultat och nu är han i normalhull! Jag gav även lucernpellets för extra proteintillskott men i och med att jag har bytt hösilage till ett som är av betydligt bättre kvalitet så behöver han det inte längre.

Så jag tycker man ska tänka såhär : Fånghästar har lika stort energibehov som vilken häst som helst och man skall, sålänge man introducerar fodret långsamt kunna ge dem vilket kraftfoder som helst, dock skall man kanske undvika kraft med högt socker och stärkelse innehåll samt inte ge för mycket kraftfoder! Grovfodret bör analyseras och ges grovfoder av god kvallitet (gärna då hö istället för hösilage) så behöver man inte snåla, men man skall dock hålla koll så hästen inte får för mycket!

När det gäller bete så får man se till hur känslig varje individ är. Man skall med alla hästar vänja dem vid betet långsamt och en fånghäst skall kanske beta begränsat och som sagt undvik scenarion nämnda ovan så gräset innehåller höga halter fruktan.

En sak till när det gäller kraftfoder, foder som havre och betfor är kanske inte att rekomendera till fånghästar, men vad gör det när det finns så många alternativ? Flinta får visserligen betfor just för att det är bra för magen och jag vill inte han ska få kolik! Han får ca. 0,5l betfor/dag och han mår som sagt bra. Däremot skall man i största möjliga mån hälla av vattnet då fruktanet är vattenlösligt!

Sist men inte minst ! MORTION är jätteviktigt för en häst med fång. För att undvika att hästen får återfall (eller för att förebygga) så är det viktigt att hästen rör på sig ordentligt! En utav orsakerna till att just ponnyer drabbas så lätt av fång kan vara att de får för mycket mat i förhållande till hur mycket mortion de får!!!

Om ponnyn/hästen trots allt får fång är det bra att man upptäcker det så fort som möjligt! Ring vetrinären så fort som möjligt, sedan är det viktigt med en bra hovslagare som är kunnig!!

Med detta inlägg vill jag göra er uppmärksamma på just sjukdommen fång eftersom den drabbar så många hästar varje år!!! Det är sjukt många hästar som döms ut och avlivas varje år pga. av fång! LÄS PÅ ! Det kanske inte är omöjligt att rädda just din fånghäst/ponny!!! Och bara för en häst får fång så betyder inte det att den ska lida av det hela livet!!!!! Gör ett försök i alla fall!!!! Liv går att rädda, om inte alla så i alla fall några!!

"Så länge vi strider för liv, finns det hopp!"
Skulle bloggat

Skulle bloggat om gårdagens ridpass idag. Men det blev inte av. Inlägget är klart men bilderna har jag inte laddat upp, orkar inte göra det just nu heller. Jag tycker att det är så tråkigt med blogginlägg utan relevanta bilder så jag väntar med att lägga ut det tills imon, hope you survive!

Har i alla fall ängat dagen på altanen sedan jag kom hem. Har även idag varit underbart väder så fanns inget bättre ställe att vara på. Sitter fortfarande kvar utomhus när jag skriver detta (kl. 22.39 just nu) inlägget. Så underbart <3

Jaja, ska väl sova snart. Tidig skoldag imorgon.


Tulpan i trädgården
Värme, hästar och sommarjobb.

Det har ju varit helt sjukt varmt de senaste dagarna och jag håller på att avlida. Visst är det kanske trevligare med lite sol än regn, men jag är en utav de människor som verkligen inte tål värme! Tyvärr får jag väl säga då. Men jag har varit så extremt trött och så blir jag alltid grymt förkyld när värmen kommer, så logiskt! Hur som helst jag får väl se till att berätta lite vad jag gjort de senaste dagarna!

I Söndags så var jag ju med Kristin på tävling i Essunga (tror jag det var). Det var allmänt jätte trevligt. Jag gillar att komma ut och se olika anläggningar och ridklubbar! Sedan trivs jag bra med att vara den som tittar på och typ räcker en hand när det behövs liksom. Inte vara den som tävlar. Jag tycker att det gick bra för Kristin som slutade på en utanför placering! Lite surt kanske eftersom hon var där på lördagen också och slutade på samma: en utanför.
Vi hade förövrigt extemt kul när vi körde dit och hem! Det finns många roliga ortsnamn i Sverige och är man trött så är man! Röteboden och Stora Tomte låter inte sådär jätteklokt!

När vi väl var hemma igen och hade mockat och packat ut så drog vi ner till Bögens kiosk (heter egentligen Kristineholmskiosken men den har i alla tider kallats för Bögens) och köpte mat och göttade oss i solen tillsammans med Carro och Milla. Jag var så trött så jag hängde på Carro när Milla skulle rida på lille Gul och så gick vi förbi Flintas hage och hade hade ju täcke på sig den stackaren! Blev att genast ta av det! Plockade även fram flughuvan!

Sedan efter ett tag kom Sara tillbaka från tävling i Partille (hon hade varit med Johanna och Mirka där.) Sara skulle rida sin häst så jag sa att vi kunde skritta ner till sjön. Jag gjorde en skillad avramling när jag skulle hoppa upp igen efter att ha plockat upp våra mobiler och sånt som vi plockat av oss när vi gick i vattnet! Sedan när vi kom tillbaka så tog Johanna lite kort och jag gjorde en till skillad avramling när Flinta körde ner huvudet och skulle äta ramlade jag över halsen på honom (vi red ju barbacka).  Men det var (förutom en hemsk sak jag fick reda på) en mycket trevlig dag.

Här kommer några bilder från Söndagen.


HAHA Borde vi byta häst eller? :D

Dööör. Sara ser liten ut bredvis sin stoora häst och tvärtom :D

Undra om vattnet går att äta? ;)

Plask plask :D

Uteriiiiitt :D

Som om inte detta vore nog så tänkte jag berätta om måndagen och tisdagen också ;)

Måndag: Jag och johanna gick till Ö&B och köpte lite saker till Flinta. Typ mineraler och sådant, även en ny vattenhink. Sedan åkte vi till stallet runt 11. Vi fixade lite (fyllde bland annat på vatten till ridskolehästarnas stackars fånghästar som går i en hage utan skugga och tills vi kom även utan vatten...) och sedan gick vi ner till ponnystallet för jag skulle rida lille Jameson!

Lille James Bond skötte sig utmärkt. MYCKET duktig ponny måste jag säga! Red i skritt och trav på en volt och han började jobba lite och slappna av framförallt! Sedan släppte vi honom i paddocken med en stor fotboll. Gosh e den ponnyn grym på fotboll? :D Han puttade gladerligen på bollen och jagade den! :D

Sedan skrittade jag och Johanna ut på Flinta och Zandy! Flinta var jätteduktig och gick gladerligen först inne i skogen och var allmänt superduktig! Vi lekte inte nudda gren, tills vi kom in i tätskogen haha. Lite orättvist eftersom jag red barbacka och inte Johanna. Haha ni skulle veta vilken blank päls min häst har! XDJag och lille James Bond :)

Söööta lilla ponnyn och lååånga tjejen haha :)

Ponnyplutt!

Nog om måndagen - eller aa jag jobbade också :) Men en mycket trevlig dag :)

Tisdag: Skulle rida lille Jameson och Anique föreslog en uteritt vilket det också blev. Ägaren tycker det är bra att han får komma ut i skogen för det ääälskar han :) Första gången jag galopperade på honom typ. PONNYGALOPP! Vi tog det ändå lugnt för det var varmt så vi skrittade mycket. James var pigg och glad och Whipper var lite seg haha så lilla ponnyn fick få först! Kändes lite udda att jag måste sett asliten ut bredvid Anique och hennes giganstiska häst ;) Vi plaskade även lite i sjön. Något båda hästarna gillade! Flinta fick vila & när jag skulle åka hem kom Rebecca så jag stannade kvar och fotade henne när hon red :) Kuul :) Tröööött när jag kom hem vill jag lova. Sådär nu var det väl inte så mycket mer att säga! Bjuder på bilder från uteritten :)


Anique och Whisper :)

Jag och James :)

Nu ska jag snart bege mig till stallet och skritta ut på Flintabus. Han är såå lång i fötterna och hovslagaren kunde inte komma förän på måndag så det blir att bara skritta tills dess >.< Men men !


Snabb uppdatering

Ska alldeles strax dra till stallet för att rida, som jag skrev tidigare idag. Jag ska bara äta något upp och byta om så bär det av sedan.
Vädret har även idag visat sin varma sida. Sjukt härligt med solen nu! Hoppas det håller i sig ett par timmar till. För om jag har tur så kanske vi får rida ute en liten stund då.


Outfit:
- Gul tröja, Gina Tricot
- Vit scarf, Gina Tricot
- Flätat skärp, Cubus (tror jag)
- Jeans, Cubus
- Röda Converse, Dom går att köpa överallt ;)
- Svart armband, Vet inte

Hörs senare!


Flugspray

Whisper har ett otroligt problem med flugspray, hon hatar det! Igår när jag och Annie skulle spraya på henne så kom hon lös, trampade på grimskaftet, som gick sönder, och sprang ner till E20! Annie och jag slapp en hjärtattack då hon stannade innan veterinären! Det slutade med att vi fick spraya på en svamp.. och då var det inte heller lätt att få på det. Det är verkligen inte roligt att det blir så här varje gång man ska spraya. Sen så har ju Whisper problem med de flesta sprayer och sånt men flugspray hatar hon verkligen!

Är det någon av er som vet en bra flugspray? som funkar på hästar som hatar att få på sig det. (helst utan karens så klart)Hittar ingen bild på flugsprayen som Sara har..
-Bilden kommer från google


Ridlektion i kväll

Ikväll blir det ridlektion klockan åtta, markarbete med Kiara är det som står på schemat. Haft henne i dressyr två veckor i rad nu. Hon är trevlig att rida, men hon är så oerhört framtung bara. Men hon är mjuk i munnen och lyssnar till skänklarna bättre än många andra hästar, så de är i alla fall ett stort plus ;)

Jaja, vi får väl se hur det går ikväll. Jag har aldrig hoppat henne eller liknande så vi får väl se hur det går. Det kanske i och för sig bara blir markbommar, då får jag vänta med att hoppa henne till nästa vecka i stället. Men jag klara nog att vänta tills dess om det blir så ;)
Galen häst till seg häst

Hejsan svejjsan! Måste börja med att säga att det verkligen har varit otroligt fint väder idag! :D trodde nästan inte att det skulle bli varmt längre.. haha
 
Red Whispran idag på lektionen. Det startade med en galen ritt i dungen med bock språng och små-stegringar ner för backarna... målet var att vi skulle ha hästarna i form och att de skulle skritta upp och ner i backarna utan att börja trava så att de jobbade ordentliget med bakbenen och ryggen! hade svårt att få till det med tanke på att W stutsade så mycket men några gånger gick det helt okej.

Sen värmde vi upp i trav och galopp runt galoppbanan, även där gick det lite galet till först men sen lugnade Whisper ner sig och var rätt fin emellan åt.
Hoppade sedan nåhgra terräng hinder vilket hon gjorde med nöje! haha. Men tillslut var hon rätt trött så fick skänkla på och hålla om lite mer.. så blir det om det är varmt och man är väldigt galen i början ;)

När jag travade av var hon väldigt fin så är ändå nöjd med henne! och hon har ju tagit det lite lungt den sista veckan
Norco, en stad för hästar

Surfade runt lite på http://www.hippson.se/ och hittade en lite rolig artikel. Den handlar om en kvinna som bor i USA i staden Norco. Det är en stad där i stort sett alla har egen häst. Det finns "parkeringsplatser" utanför affärerna för hästar, dom används som transportmedel och det finns till och med speciella övergångsställen på vägarna för ridande ekipage.
Tycker att det verkar riktigt charmigt att bo där, dags att flytta kanske?


Här hittar ni artikeln: http://www.hippson.se/bildspel/hang-med-till-norco-usa-s.htm
Även bilden är därifrån. Tryck på denna bilden på hippsons sida så får ni upp ett bildspel med fler bilder ifrån denna hästinpirerade stad ;)

Sommaren på väg

Helt underbart att sommaren kommer nu! Eller värmen iaf, det är bara att hoppas att det håller i sig. Ska bli helt underbart i sommar, ska bara slappa och njuta utav värmen.

Träffade en kompis som jag inte sett på alltför länge igår. Var dum nog att ta på mig jeans dock, vi befann oss utomhus mest hela dagen. Gick omkring på småvägar i Alingsås som jag aldrig tidigare gått på. Bestämde mig för att jag måste börja se mig omkring lite mer där jag inte har varit. Hat ju bott i lilla Alingsås hela mitt liv och endå har jag inte gått överallt, dåligt utav mig ;)


Fullt upp!

Haha, har sovit alldeles för länge... igen. Har för mycket att göra för att kunna sova så länge, men får väl skylla mig själv eftersom att jag var tvungen att titta färdigt på Champions League! haha
Snart bär det iaf ner till båten! ska segla idag :D wihoo, det var väldigt länge sen det hände! Ska ta med mig lite saker så jag kan plugga också.. mindre roligt men det måste göras!
Ha det bra så hörs vi!

Städning pågår...

Startade denna dagen med en underbart lång sovmorgon. Många säger att det är överskattat att sova, men jag tror inte att jag håller med. Enda nackdelen med att sova är att det tar så mycket tid ifårn dygnets alla timmar.
Men jag började i alla fall städa i stort sätt så fort jag vaknade, då jag måste ha rent på måndag. Ska nämligen sätta upp min nya garderob då ;)
Så hela dagen har jag städat och tvättat. I alla fall fram tills dess att jag åkte till stallet för att träffa Annie och Klara i stallet en stund. Tyvärr så lämnade Annie oss för att ta en uteritt lite senare, men vi överlevde. Vi tömde hela Annies skåp i stallet och gjorde rent och organiserade det innan det var dags för oss att ta oss hemåt också. 
Fortsatt städning påbörjades innan jag satte mig vid datorn för att avsluta kvällen på skype med en kille i klassen och hans kompisar. 

Varit ganska soft dag trots mängder utav städning ;)

Om stalltjänst, uteritter och middagslurar

Anique klagar på att hon varit i stallet sen sju... Hon kunde i alla fall åka hem vid lunch ;) Jag var i stallet i cirkus 13 timmar idag. Jag hade helgtjänst för vårat stall, och egentligen är det mysig men jag var allmänt relativt astrött så det var lite segt! Jag tänkter inte skriva så förfärligt mycket, jag skall upp tidigt i morgon igen ( börjar nästan bli en vana) och åka med Kristin på tävling! Dressyr såklart! HUr som haver jag tänkte berätta lite om gårdagen (Fredag) och idagdagen (lördag).

Fredag: Red en duktig liten James som trots två bockningar skötte sig bra och lyssnade bra. Mycket mysig liten ponny! Red lite i skritt och trav och red över två bommar med en volt efter varje bom då han lätt blir springig. Skötte sig fin fint efter ett första litet missförstånd. Ska antagligen rida honom på måndag igen. I like ponnyridning haha ! :)
Flinta fick efter all dressyr vila och även ut och beta en liten stund! Det gillade han. Sedan väntade äpplen och betfor när han kom in så han var nog nöjd!

Sedan hade vi "kalas" hemma eftersom jag nu officiellt är utbildad undersköterska! Kom massa trevligt folk och jag fick massa fina presenter haha ! Fick blandannat en klockren sak: En bok med muffinsrecept! Vi i vårat stall har en tradition att man bakar muffins om man ramlar av nämligen :) Vi åt massor med mat och tårta, pratade och hade allmänt trevligt!

Lördag. Snoozar och försover mig, vaknar 06.20 och skall vara i stallet 07 senast... Har skills och hinner till tio i sju! Fodrar och släpper ut hästar! Sedan sitter jag och pillar med min nya telefon som jag fick igår! Efter mycket om och men (och hjälp av Anique och Klara) så fungerar den nu med SIM-kortet! Jag och Klara åt på Bögens och sedan spelade vi kort och åt massa godis. Efter det blev vi så trötta att vi kröp ner under Flintas asgosiga stalltäcke och sov middag utanför stallet! Haha!

Sedan kom även Rebecca en sväng till stallet och jag tog in Flinta och borstade delvis honom (hehe Rebecca gjorde resten) Då var det dags att säga hejdå till Klara och Becca och rida ut en sväng med Malin som red på lille James och jag red ju på Flinta såklart! Snacka om att Flinta var överlycklig att få komma ut! Dom funkade bra ihop. James gick ju gärna först och efter ett tag gjorde Flinta gärna det också :). Vi galoppade en del så dom fick sträcka ut! Gick bra till sista galoppen då jag verkligen inte fick stopp på Flinta. Haha, vi "rejsade" lite först och sedan fortsatte han bara! Men han är aldrig elak, han bara springer! Hoppade ett par stockar också! Trevligt värre, och vi red ner till bastun först och premiärplaskade lite. Hääääärligt!!! Meeeeer uteritter!!!

I morgon så ska jag som sagt med Kristin på tävling så det blir upp tidigt och nu blir det då alltså sängen! Tycker (med tanke att jag nu recenserat två dagar) att jag fattade mig kort! Becca har även skickat några av korten från förra, eller förrförra?? veckans terränghoppning så bjuder på några !

pallar verkligen inte ladda upp fler just idag! Men Becca tog typ 100 fina kort så det kommer Fler!


Plugg

Yes, har haft helgtjänst idag så har varit i stallet sen klockan 7.. Och nu är det dags att skriva uppsatser! Vill iaf få gjort minst en


Färgstarkt

Lite tidigare i år så var det väldigt mycket uppmärksamhet riktad emot det färgstarka som var. Man hörde både positiva och negativa kommentarer angående detta från olika håll. För det mesta så var dom vuxna emot och dom yngre för detta. Den färgen som fått mest kritik var orange.

Själv så tycker jag att det är väldigt roligt med lite färger, om det passar hästen.  Den orangea skulle vara väldig fin på en riktigt mörkt mörkt brun häst till exempel. Grönt skulle vara härligt på en fux och blått skulle vara sött på en skimmelponny.
Men alla hästar passar inte i starka färger och alla ryttare tycker inte att det är så snyggt. Men från min sida så blir det en stark hiss ;)
Bilden lånad ifrån http://www.hooks.se/product.aspx?productid=610066&deptid=99&sortType=sortPopularitet&sortOrder=DESC

Borås Djurpark

Finns det något ställe som jag verkligen älskar att vara på så är det Borås Djurpark. Jag tycker otroligt mycket om alla sorters djur, och denna parken är en perfekt plats att studera dom alla.
Det var min söta kompis Klara och hennes familj som bjöd med mig, jag tvekade inte att tacka ja såklart. Vi var i alla fall där i förrgår, den 16:de alltså :)


Parkens hanstruts. Alla som har varit på Borås Djurpark minns hur strutsarnas huvud stack upp ovanför stenmuren, det ser så väldigt roligt ut.


Zebramamma med fjolårsfölet vid sin sida.

Årets girafföl räcker ut sin lilla tunga.


Här är fjolårsfölet som nu har växt till sig ganska ordentligt. Han/hon var väldigt social och valde att hälsa lite på besökarna. Jag (på bilden) passade på att klappa och klia den söta giraffen litegrann och fick även en avskedsslick (eller flera!) rakt i ansiktet... kladdigt kan jag intyga.


Kunde inte låta bli att lägga upp denna bilden, visste inte att en fullvuxen noshörning kunde vara så söt!


En kafferbuffelkalv som var aningen nervös när min och Klaras regnponchos blåste upp. Det lät en del.


Här är den omtalade noshörningskalven Zuri som föddes i november förra året.


En schimpans.


Han- och hontigern av arten sibirisk tiger kelar en liten stund. Urgulliga!

Om man är en liten lejonunge så kan man se så här farlig ut. Rwwar!


Lejonhanen Armani väntar på att maten skall transporteras till hängnet.


Vargen kände för en liten simtur...


... likaså björnarna. Men dom passade på att leka lite medan dom ändå var i.


Denna lilla kalv var född den 16 maj, enbart 2 dagar gammal när vi var där.


Gråsäl i väntan på fisk.


Denna öronsäl spelade lite teater för besökarna. Personalen berättade om att fisknät är en stor fara för dom vilda sälarna samtidigt som dom slängde ut en ring av plast med lite nät på ut i vattnet. Sälen simmade sedan ut och plockade upp ringen kring halsen, hoppade upp på "land", la sig och låtsades dö, strypt utav "fisknätet".
Var lite roligt att se en säl spela teater ;)

Parkens nyhet, införskaffade eftersom att parken firar 50 år! Hyenor är det. Jag tyckte det var riktigt häftigt då jag aldrig tidigare har sett hyenor på riktigt.

Jag kan passa på att skriva att det var sådär bra väder. Det regnade lite hela tiden med uppehåll dåd och då. "Usch" tänker dom flesta då. Men jag säger: "Vilken perfekt dag". Djuren var aktiva, till och med en stor del utav dom vuxna djuren på savannen sprang omkring lite. Alla djuren orkar så mycket mer när det inte är stekhett ute, dessutom var det inte alls mycket folk där. Så en regndag är en perfekt dag för djurparksbesök om man tål att bli lite blöt. ;)

Någon som vet

Hur man länkar en bild i menyn till ett inlägg?

Om dressyrhästar, riskakor och helgtjänst

tjoo

Ser att Anique varit i farten och pysslat med designen! Tur att vi har någon som förstår sig på det där med teknik och sådant då det verkligen inte ligger för mig!
Idag så var jag ju som sagt uppe tidigt och nu har jag precis vaknat igen efter en liten tupplur! Det tar lite på kroppen att ha helgtjänst när man inte sovit jättemånga timmar. Jag var väl i stallet i alla fall en kvart över sex trots att jag snoozade (asså helt ärligt så är väl snoozeknappen något av de vanligaste orsakerna till att folk stressar?) I alla fall det var bara att göra det gamla vanliga. Fodra frukost, och nu fick våra hästar, som brukar få sist, först. Ridskolehästarna verkade dock inte vilja ha sitt hö som de fick i hagen, de var mer intresserade av att springa ner till öppningen till sommarhagen, även känd som Paradishagen, men det var inte öppet så besvikna blev dom. Men jag öppnade dit när jag släppt ut alla hästarna!

Sedan fick Flinta och hans boxgranne Stamina komma ut runt kvart över sju! Tänkte att dom kunde få gå ut tidigt för jag skulle ändå rida sedan osv. När JAG släppt ut alla hästarna inklusive Flinta och Stammis så var det mockningen kvar. Flummade lite med Kristin innan jag tog tag och började mocka. 10 boxar in my <3, eller kanske inte. Men jag gav mig den på att vara noggrann. Så typ en och en halv timma senare (haha jag snabbade mig inte direkt) så var det bara att hämta skottkärran igen och börja mocka hos Flinta. Det började spöregna och min häst hade inget täcke :( (det var toppenväder när jag släppte ut dem.) så jag fick skynda mig att ta in Flinta och slänga på honom varma täcken. Inga stela kalla muskler tack!

Flinta fick stå inne en stund medans jag mockade och gjorde kraft och torka lite. Sedan fick han stå i spolspiltan igen när jag skulle borsta. Jag får seriöst spader på honom. Han har filat ner hela högerskon! Han skrapar som en idiot och jag vet inte varför! Fy på honom. Körde den snabba varianten och lindade bara fram (Flinta har ju som sagt fått nått ryck och hatar när man lindar bak och försöker sparka av  lindorna när man fått på dom. Men sedan är det chill). I alla fall.

Det var en trött häst med träningsverk som jag hoppade upp på. Minst sagt, det var ju ett väldigt
hårt pass igår för stackarn (dock välbehövligt!) Red bara 45 minuter idag, och då tar det ju typ en halvtimma eller nåt att rida fram haha. Men jag måste säga att han var riktigt fin emellanåt när han orkade! Galoppen har blivit så sjuuukt mycket bättre! Red inte något avancerat. Flinta var som sagt trött och smått instabil och låg verkligen mot väggarna men trots det så kändes det ändå bra att rida. Jag red i princip bara runt lite på spåret och lite på volter. Körde lite ökningar i galoppen, fiiin häst!! Sedan fick Flinta gå och skritta av sig själv medans jag byggde framhoppning till CR. Han är lite rolig för han följer mig som en hund och han gick in i hinderboden utan att tveka. Han är så söt!

Sedan blev det bad och linimentschampo för skrutten! Välbehövligt och han tyckte det var sååå skönt! Sedan fick han fleece och regntäcke på sig och fick gå ut och äta lunch! Det vankades betfor, äpplen och morötter utöver höt sedan när han kom in på eftermiddagen! I morgon får han vila och då ska jag rida lille James Bond! Blir nog lite lugnt för hans del och på löördag då rider jag & Malin ut. Malin rider James (som är hennes medryttarponny egentligen) och Flinta ska få busa och sträcka ut! Det har han verkligen förtjänat efter all dressyr! Ska även se om jag kan försöka massera honom i morgon! Nu ska jag gå och duscha! Slänger upp lite bilder som vanligt, men har inga från idag!


Så söt häst från förra sommaren/hösten.Bild från första dagen han var min! Kolla vilken kort man han hade !!Ny design!

Är nästan helt färdig med designen! :D har suttit ett bra tag nu för att koda alla grejer osv. har fortfarande några grejer som ska fixas, i menyn verkar inte texten som "sök i bloggen" "Senaste inläggen" "Kategorier" "Arkiv" och "länkar funka... stämmer det? kommentera jätte gärna om det är så!. Är lite trött på alla konstiga texter just nu, så fixar nog de sista grejerna imorn ;)
Vad tycker ni än så länge?EC Hand

Något jag vääldigt gärna skulle vilja ha är EC Hand. Det är en grej som gör så att man kan se hur hård man är i handen när man rider. Man sätter fast den vid tygeln, så att man kan se den när man sitter på hästen och sedan kan man se hur hård man är i handen eller om man är ojämn i handen. Om EC Handen visar grönt så betyder det att man har en "lagom" hand, blir det orange och röd blir man för hård/stark.

"EC hand är en produkt som hjälper ryttaren att träna sig till en bättre hand på ett lätt och överskådligt sätt. Hittills finns det ingen motsvarande produkt på marknaden som tekniskt kan korrigera ryttarens hand och hjälpgivning på samma sätt som EC hand. Produkten sätts lätt fast på tygeln på båda sidor om hästen. När ryttaren sedan rider kan hon på ett enkelt sätt läsa av på EC hand hur hårt eller löst hon håller, eller om kraften är fördelad olika hårt i vänster respektive höger tygel. Med EC hand är det enkelt att se att man ger rätt eftergift, tillräckligt mycket och tillräckligt snabbt."
-Bild och textkälla

Tycker det här verkar en väldigt bra grej. Man behöver ju inte rida med den hela tiden, utan bara lite då och då för att "checka" hur man ligger till. Det finns ju även någon sorts papper med säkerhetskedja, pappret tål olika mycket vikt och om man blir för hård så går pappret sönder. Dock känns det som att den här lösningen är något bättre och säkrare. Den finns att köpa här. Inte jätte billig men den kanske är värd det. 

Är det några av er som har någon erfarenhet av de här? vad tycker ni? 

Ponnis, stela pensionärer!

God Morgon!

Jag är uppe med tuppen! Ska till stallet och ha helgtjänst. Känns lite segt sådär eftersom det är för ridskolan jag ska ha stalltjänst. Det är så många boxar att mocka, men men på något sätt är det lite mysigt. Dock är det mindre mysigt att cykla dit såhär tidigt! Ska frukostfodra våra tottos också! Gött att dem får mat tidigt så att de kan komma ut tidigt! Jag tänkte rida lite på Flinta idag också och sedan blir det hem och städa (läs: sova)

Lite kort om gårdagen:

Jag red på ponnyplutten James och han skötte sig verkligen jättebra! Var mycket mer avslappnad och inte en tendens till att vilja bocka. Hade lite travbommar och det gick lite fort men han var duktig! Red inte så länge idag heller och bara i skritt och trav men det var übermysigt!

Flinta däremot - *suck* Jag kan ju inbilla mig att han blir pigg och så när han får vilar, men han blir ju bara seg och stel (asså hade jag ridit ut hade han säkert sprungit av bara H-vete men när det gäller dressyren blir han så stel och seg). Tog sin lilla stund att få honom lösgjord så det blev mycket galopparbete. Tog även fram ett hinder och hade på en volt. Det gillade han i alla fall. Annars var han grinig och kinkig men klart det var ju jobbigt för honom. Nåja orkar inte gå in på detaljer (hoppsan) Utan rider lite idag med då han bör vara mer lösgjord och trevlig att rida haha! Nu så är det dags att klä på sig och sedan cykla (brrrrr!!!) iväg!
Pius Schwizer

Den senaste tiden när jag har tittat på världkuppen i hoppning så har jag blivit rätt så "fascinerad" av en ryttar som jag inte har lagt så mycket märke till innan, nämligen Pius Schwizer. Jag tycker att han rider otroligt noggrant, han kommer alltid väldigt snabbt i balans efter hindren och stör inte hästen så mycket när den hoppar. Det ser så himla enkelt ut när han rider, vilket ju inte alltid är så lätt att få till ;) Schweiz vann ju lagklassen på olympiska spelen 2008, och då var även han med i laget. Individuellt så vann han bland annat EM 2009.

-Alla bilder är från google

/Anique


Om ponnyer och hästbus!

Jag har helt seriöst gått runt hela dagen med ett stort smile i ansiktet. Bara för att jag fick rida ponny idag! Och jag satt och skrattade när jag red också! James var en väldigt mysig liten ponny men ack så lat och busig. Minsta lilla jobb i trav och han for iväg och bockade! Jag skrattade ännu mer då! Men i slutet så släppte han efter lite i traven och det gick ändå överlag bra att rida och det var ack så roligt!! I början sprang han ju verkligen på i traven men jag plockade fram mitt tålamod och körde mycket övergångar. Då lugnade han ner sig. Red ungefär en halvtimme och avslutade när jag kände att det gick bra!
Jag är väl definitivt i längsta laget för en liten cponny men det är såååå roligt att rida ponny! Och jag ska rida honom i morgon också! Sååå kul!

Sedan red jag Gammelman Gabbe. Det åskade men jag totalvägrar att rida honom i manege. Jag menar han är 25 och ska väl få chilla (visst Flinta är 23 men det är lite skillnad på de två hästarna!) Han fick chilla runt galoppbanan då jag inte vågade rida ut när det åskade och blixtrade. Det var upphåll nästan hela tiden i alla fall! Jag red på långa tyglar i alla gångarter och tjena vilket steg han har när han länger traven. Märks att han är gammal dressyrhäst :D Jag tror Gabbe tyckte det var roligt men hade varit ännu mysigare att rida ut. Vi skrittade lite i dungen också som uppvärmning. Go gammal kille är han. Så lugn och trygg!

I morgon ska jag förutom att rida James ta tag i min egen knäppis till häst!! Han har nog extremt tråkigt och extrem överskottsenergi då han för andra dagen i rad stack i galopp uppför gången när jag skulle hämta in honom! Haha sen fick han ryck i spolspiltan osv. Men han är allmänt gosig! Helt enkelt vad har hänt med världens suraste och lataste gamla ridskolehäst? ;) Det blir nog ett dressyrpass för Flinta i morgon då det ska regna hela dagen, men det kanske är för det bästa. Jag menar med tanke på hur han är och att han stått i tre dagar så hade en uteritt nog inte varit så lyckad haha !! Vi får helt enkelt se hur det går ! Och trots mitt lyckorus över att får rida ponny så ser jag nog mer fram emot att rida bästaste i morgon!

Här får ni i alla fall en bild på Gabbe, har inga när jag rider tror jag så ni får en i spolspiltan. Han inga bilder på James tyvärr men han är skäck och übersöt :)
Väderlek och annat

Åh, jag har kollar vädret för de kommande dagarna. Det ska regna eller vara regnskurar till på fredag. Kul, speciellt som jag idag hade plannerat att rida ut en sväng med Gabbe, tror han skulle tycka det var kul att få komma ut och skogsmulla lite. Han är ju ändå 25 år gammal! Som det ser ut just nu när jag ser ut genom fönstret så regnar det i alla fall inte. Så blir det uppehåll så ska vi försöka ta oss ut en sväng! Hoppas någon vill följa med ska höra med Ellen! I världens värsta fall får jag väl rida i manegen men det känns ju inte så kul!
Sedan så ska jag, tro det eller ej rida en liten c-ponny (hehe och jag är 173cm lång). Tydligen är den lite busig, fast inte elak. Vi får se hur detta går. Han heter i alla fall James!

Sen hoppas vi att Beccabus kommer upp idag till stallet (hon ska ju rida så det tror jag). Jag kommer inte hinna rida Flinta idag så han får stå (snällt att jag prioriterar andra hästar över min, men han har ju inte ont av att stå.)
En liten rolig sak är att Flinta tyckte extremt synd om sig själv igår när det regnade så när jag kom och skulle ta in honom stack han i full galopp upp för gången. Jag brukar ju öppna grinden och så kommer han så tar jag honom  men det hann jag inte haha! Han stannade som tur är vid en grästuva (okay jag var aldrig orolig för jag vet att han liksom springer till stallet.) Men när jag skulle ta fast honom sprang han vidare till nästa tuva så jag fick "jaga" honom en stund innan jag fick fatt honom! Knasiga gamla pålle <3

Hur som helst ska kolla på Becca idag när hon rider tänkte jag! Har inte mycket mer att skriva nu så uppdaterar med ikväll om hur det gått med alla hästar :)

Bjussar på en gammal bild :)


T&W

Ska köra på en liten snabb bloggning innan jag ska ta och äta och plugga till ett prov som jag har imorn.. Whisper var svullen vänster fram och bak så skrittade henne bara idag, red istället Tuma på lektionen (Beccas favorit häst). Hade faktiskt aldrig ridit henne seriöst men hon var faktiskt rätt go, även fast hon går och hoppar lite konstigt :P men mer om det en annan går! Måste ta i äta & plugga nu :/
/Anique

Morgonstund...

Just nu sitter jag i sängen och har precis vaknat, och tur var väl det trots att klockan bara är 03.50. Min telefon har så dåligt minne så den blir full hela tiden och kan inte mottaga fler meddelanden. Tur för mig att jag råkade se detta när jag skulle sätta mitt alarm. För när jag hade raderar några meddelanden fick jag ett från Sara om att de hade ändrat hennes start från typ halv tolv till nio. Så vi skulle lasta hästarna vid 06 istället för 08. Så jag ser ingen större nytta med att jag försöker somna om. Lite muppigt att de dock hade uppdaterat detta kl 22 igår.

Så jag täkte passa på meda jag ändå inte har något mer vettigt för mig att skriva lite om gårdagen. Det var ju min och Flintas 17 månadersdag (och det kom jag typ på igår kväll.) Jag vet inte riktigt vad jag ska säga om honom igår haha, han var lite kinkig på ridpasset då och då och efteråt var han ett monster. Nä men han vet mycket väl vad han ska göra när jag ska stretcha honom men nej nej det kunde man inte tänka sig att vara med om! Jag hade tänkt gå ut och beta med honom en stund efter det, men DET hade jag absolut ingen lust med när han beter sig som ett as. Asså han gör inget förutom att totalvägra och lägga all vikt på det benet jag ska stretcha. Jag blev riktigt förbannnad så när "kräket" var inne i sin box igen så skämdes han. Märker man på honom då han helt plötsligt blir superkelen. *Suck* han vet allt för väl att inom 10 min så är allt förlåtet igen.

Kort om ridpasset då:
Det blev dressyr i manegen idag, och jag provade Kristins stjärnsporrar. I lööv them, Flinta does not. Men under hela passet hade han ett genomgående mycket bättre tempo. Som sagt han tjurade ihop lite på uppvärmningen speciellt i galoppen. Det var svårt att rida fram när två personer jag tycker allmänt illa om var i samma manege. En longerade typ mitt i ridhuset så det fanns typ två volter att vara på. Man ställer sig väl inte i mitten om man ska longera? Sedan kom det in en till som skulle lina. *Suck* Men när alla hade gått och jag blev själv så kunde jag börja koncentrera mig. Flinta var riktigt fin i galoppen. Byter galopp (under protest) vä - hö. Jobbar på bra så vi körde tempoväxlingar. Han har inga problem att öka men man får vara försiktig när man tar tillbaka så att han inte bryter av. Körde även förvänd galopp - inga problem och han blir bara bättre och bättre. Jobbade på jättebra i galoppen. Så den är jag verkligen nöjd med.

Sen skrev jag här om dagen att min häst är väldigt vänster stel så jag gav mig den på att han i alla fall inte ska gå högerställd i vänster varv. Var lite kämpigt (läs mycket kämpigt) i början men skam den som ger sig, Han blev riktigt mjuk och lösgjord i vänster så tillslut var det lättare att rida i vänster varv! Försökte också plocka upp honom lite då jag brukar rida honom i en väldigt låg form och det gick la lite sisådär men det är ju något vi får jobba med. Red även skänkelvikningar i travarbetet och det går bättre med dom. Han saknar fortfarande bjudning och saktar av ibland, men det går framåt i alla fall! På slutet så blev han väldigt kinkig och slängde med huvudet och höll på. Han hade nog tröttnat/var lite trött och jag har ju en tendens att bli lite arg på honom när han håller på så. Men tillslut tyckte jag det var bäst att lägga av.

Så All in All ett helt okay dressyrpass med massa + på galoppen :):) och + på att Flinta gör fina framdels vändningar! :):)

Självklart hade jag förlåtit puckohästen innan jag åkte hem. Han stod och såg så otroligt oskyldig ut. Sedan var han väldigt mammig och gosig (något min häst inte alls är i vanliga fall).

Nu är det dags att gå upp och laga lite mat så jag har lite energi på tävlingen. Gör även mina två sista prov i morgon! Så plugga plugga I must! Tar med boken så pluggar jag i bilen! Idag blir det ingen ridning och inte i morgon heller (så Flinta får stå i två dagar) Sedan på tisdag har jag hand om dsen andra pensionärspållen. Gabbe, så tänkte en liten mysig tur i skogen. Får se sedan om jag orkar rida Flinta också. Kan ju vara bra. För annars får han stå i 3 dagar och jag tänkte rida ut med honom nästa pass. Kan han ju gott förtjäna efter all dressyr. Hoppas på bra väder bara! Men tjingeling nu ska jag laga mat osv.

Dressyr i Paddocken 6/4 - 12

Fin han är när han fäller ^^


I won't settle for anything but a basement flat.

Mörker, Tystnad, Svalka.

Tre ord som beskriver den perfekta omgivningen vid sömn. Jag är så illans trött på att inte få sova ordentligt...
Jag vaknar alltid av att jag är jättevarm, då gärna bra mycket tidigare än vad jag borde. Jag kan inte ha öppet takfönsterna i min lilla "vindsvåning" då jag bor mitt i stan (okay nu är alingsås ingen stor stad men den ligger jävligt nära järnvägen och alla dessa godståg som går var 10:e minut på natten...) På vintern är det acceptabelt om man stänger av värmen här uppe, men nu i vår/sommar månaderna är det en plåga. Jag är otroligt känslig för ljud och hatar i största allmänhet att hela huset skakar av de förbenadde tågen jämt.

Inte heller kan man ju ha takfönster öppna om det regnar då regnar det in i sängen och det låter kasnke inte direkt som något överdrivet trevligt? Jag har visseligen "skydd" som jag kan sätta för fönstrena så det ändå blir någolunda mörkt men det spelar ingen roll eftersom jag i alla fall vaknar av att jag är så in i helvetes varm.Det värsta är att jag ofta också vaknar mitt i natten och är sjukt törstig. Visst låter det idealiskt? Folk undrar varför jag ofta är så trött, det är för att jag aldrig sover ordentligt. Sover gör jag uppenbarligen annars hade jag inte varil så värst vidare levande, men sedan vi flyttade hit har jag inte sovit en enda ordentlig natt. Inte heller min tillfälliga lägenhet var mycket bättre på den fronten då det också var en vindsvåning....

Det finns inget som jag saknar så mycket som vårat gamla hus och min underbara källarvåning som var det perfekta och mest ideala rummet! Hade rullgardin  - kolsvart. Huset var subterräng - svaaaaalt på även på sommaren. Huset låg inte så nära någon jävla järnväg (dock nära folkets park men det var inte ofta man stördes av det) - TYST. Dessutom låg det bredvid en skog - man blev alltid på gott humör av att se träd istället för betong när man kollade ut genom fönstrena. Inte konstigt att det inte känns som ett hem. Är det väk kanske inte heller egentligen utan mer ett ställe att sova på.

Det är inte alls konstigt heller att stallet känns som hemma, det känns som att alla problem bara rinner av en när man går upp för backen till anläggningen. Sen har vi ju världens bästa häst som bor där uppe. Jag önskar att jag också kunde det! För vad kunde vara bättre än att bo på landet med den man älskar mest i hela världen?

Nåja enough bout my troubles... And on to something that might be a little more interesting.
Idag ska jag, när jag orkat ta mig upp ur sängen och fått duschat, klätt på mig och allmänt fräschat upp mig, åka upp till stallet och rida lite dressyr på bästaste Flintabus. Vi får väl se hur det går, dvs om han är sammarbetsvillig. Sedan blir det förhoppningsvis massa plugg (asså mer hoppas att jag orkar ta tag i det!) I morgon blire att åka med Sara och Whippi på dressyrtävling. Kul tycker jag ! I alla fall kan väl slänga upp en bild eller två till den som ens orkar läsa :P


Jag bara ÄÄÄÄÄLSKAR denna bilden. Det är Becca som hoppas med min underbara lilla pålle!


I väntan på att jag ska få bilderna när jag hoppar själv så får ni några på Becca och Flinta :)Sist en bild på mig och Flinta :)


Ändringar

Blogger kommer antagligen se lite annorlunda ut några dagar fram över då jag ska fixa lite (läs mycket) på den ;)

Trötter

Idag har det varit en händelse rik dag! Varit i stallet sedan kvart i 8 och är väldigt trött just nu. Har också ont i huvudet - inte bra, hade det igår också. Håller på och väntar på att en film ska laddas upp på youtube och håller på att få bilder till en ny header av Annie :D Ska få en massor bilder av massor folk men sånt tar tid, haha! hästtjejer är inte de snabbaste på att skicka bilder! ;)

-Jag har verkligen inga bilder så det blir en bild på världens mest saknade hästen!


Tävling

Har inte hunnit berätta det men idag (fredag) så var det skol-dm! Tävlingen gick i LD så hoppade 90 med W idag!

Förklassen
Hann knappt rida fram då det gick otroligt fort, hann därför inte heller skritta fram ordentligt och inte heller trava och W är verkligen en sådan häst som behöver mycket tid! Inne på framhoppning var hon seg och ville inte fram bra överhuvudtaget vilket var synd.
När jag väl kom in på banan så trodde jag att hon skulle tagga till riktigt ordentligt, vilket hon inte gjorde överhuvudtaget. Fick smacka på till varje hinder, vilket inte är likt W - framför allt inte på tävling. Men vi blev 0 i båda omgångarna (A:0 A:0 var bedömningen). Var ända felfria storhästen men eftersom att storhäst och D-ponny var i samma klass så blev det ingen placering. Storhästarna har ju ingen chans mot D-ponnyerna så tycker det var rätt dåligt gjort..

Ingen hann filma förklassen film på det..

Lagklassen
Fick i alla fall längre tid på mig att värma upp men Whisper var ändå inte så jätte taggad. Tror hon var lite trött efter igår också då hon inte hade hoppat så intensivt sedan hon var skadad.
När jag red fram så var hon väldigt stadig i formen i traven vilket var väldigt roligt! Fick en bra känsla! Hoppade bara några språng eftersom att hon redan var varm, och fick några bra språng :)
Väl inne på banan så taggad hon till lite mer men inte så jätte mycket. Blev ganska så väldigt fail på första hindret, haha - såg avståndet alldeles för sent! Men hon hoppade väldigt bra och det blev några bra språng :D


För övrigt så gick det ingen vidare med laget.. en 4 fel, utesluten och en avramling - bara jag som var felfri!

Jag kan inte ladda upp några filmer just nu så det får vänta tills imorn

-Älskade bästa W


Hoppträning

Igår så hopptränade jag med W för Sara. Fick en massor bra tips vilket är väldigt roligt! Vi hade bara framme 3 enkelhinder och en studs på två hinder men det blev krångligt nog, haha!
Började med att hoppa fram studsen och sedan hoppade jag ett räcke med lång anridning och en hjälpbom framför. Fick lite krångel ibland men ändå några bra språng.
Efter det hoppade jag räcke-oxer med fem galoppspång (20m) emellan. Oxern låg på 11o till slut men såg dock högre ut men det var en parallelloxer.
Fick lite problem med framåt bjudningen och galoppen men det gick helt okej på slutet.Dressyr och allmänt hästsnack

Tänkte börja med att berätta lite om dagens dressyrpass med Flinta. I och med det "fantastiskt fina" vädret så blev det att rida i manegen. Åkte upp runt 11 och plockade in en ganska blöt häst, nu har han ju täcke på sig så han var mest bara blöt på halsen! Tog det väldigt lugnt när jag gjorde i ordning honom och han fick stå i spolspiltan något som han uppenbarligen inte alls uppskattar. Jag fick ju nästan spatt på honom. Han stod och skrapade som jag vet inte vad. Han har ju filat ner ena skon jättefint! *suck* Sedan när jag skulle linda benen så kunde han inte stå still för fem öre. Gick hyfsat bra med frambenen men bakbenen var ju i höjd med svansroten, och då lindar jag typ benen på honom varje gång jag rider dressyr. Men tillslut fick jag på lindorna och då fick han ytterligare något ryck och ville få av sig dom. (Helt ärligt vet inte riktigt vad det var för fel för så fort sadeln var på så var det lugna puckar.)

Framridningen ägnades enbart åt lösgörande övningar och jag struntade verkligen i hur han gick. Det blev mycket skänkelvikningar och framdelsvändningar och det gav resultat. Han blev mjuk i kroppen men framförallt så släppte han bettet (han är en jävel på att bita tag och vägra släppa.) Fortsatte även i traven med skänkelvikningar och även om han ofta saktar av och protesterar så fick vi till ett par bra. Körde lite serpentiner, volter och annat. Fortfarande utan att bry mig mycket om hur han gick, även om han dock började komma i form. I galoppen gäller det ju att han ska låta bli att ha huvudet i taket och han har blivit himla mycket bättre. Han blev dock lite kinkig och började slänga med huvudet ett tag. Jag prövade även ett par galoppombyten, OCH hör och häpna han bytte klockrent första gången och sedan kickade han i några byten och en gång bytte han till korsgalopp. Men med tanke på att han haft jättesvårt att byta så är det framsteg. Och idag hade vi inte ens någon bom eller något! :)

Sedan var det dags att börja med det lite mer seriösa arbetet. Och han skötte sig bra. Var som sagt lite kinkig först med sedan släppte det. Fortsatte med skänkelvikningar i traven och han fick till några bra och några dåliga haha men men. Körde även en hel del tempoväxlingar vilket resulterade i ett mycket bättre grundtempo. Han ökade fint i början, sedan så blev han såklart lite trött. Men herre jävlar vad han fick med sig bakdelen i de ökningar. Ganska häftig känsla där! Han jobbade på bra i allmänhet och även om han var lite slängig med huvet i galoppen så blev den också bra tillslut och han orkar, till viss del i alla fall, jobba i galoppen. Nästa gång ska vi köra tempoväxlingar i galoppen också då jag bara gjorde det i skritt och trav idag.

Det blev även att öva på galoppfattningar från trav, då jag i princip bara fattar galopp från skritt annars! Aja baja på mig. Han springer in i galoppen om han får fatta från trav. Så öva på. Nej men han fattade helt okay från trav men han gör fantastiskt fina fattningar från skritt. Sedan är det inte konstig om han är svår i vänster varv då jag alltid lyckas rida i höger för att det känns enklare (dock inte idag) han går tillochmed högerstäld i vänstervarv. JAJJA MIG. Dags att ta itu med detta! Han höll i alla fall formen bra idag så han var helt enkelt ganska trevlig att rida :):)

Nu till en annan sak jag började fundera på för en stund sedan. Min häst är egentligen ganska liten han är ju bara runt 155cm i mkh. Och jag som faktiskt är ganska lång, typ 173cm och framför allt har långa ben har lite svårt att komma åt honom när jag har dressyrläder. Mina skänklar hanmar nedanför magen på honom så jag måste alltid rida med lite kortare läder (kortare än jag normalt skulle ha i dressyr.) Så att jag funderade faktiskt på om jag skulle vilja ha en häst som är lite högre, kanske 160 i manken i alla fall. ABSOLUT INTE så att jag skulle vilja byta bort Flinta mot någon annan häst i världen! Men kanske nästa häst jag skaffar i framtiden när Flinta gått bort , eller om jag köper en till någon dag så kanske jag vill han en lite större. Men jag skulle aldrig vilja ha en häst som var högre än 165 och gärna inte världens kraftigaste model heller. Jag är ju extremt förtjust i borkar så jag skulle om jag fick bestämma ha en borkvalack. Men bork är ju inte direkt en så vanlig färg på storhästar.

Flinta har väl antagligen fått färgen från sina connemara anlag. Men vi får väl se hur det blir. Jag gillar ju i allmänthet småhästar och ponnys men med tanke på min längd borde jag kasnke skaffa en lite högre, men det blir som sagt inte på ett tag!

Nu ska jag försöka göra något lite vettigt, men jag är dötrött så vi får väl se, i morgon är det SkolDM som jag ska kolla på då många jag känner ska vara med och hoppa! Vi får se hur det går för alla! Lilla söta Beccamuppen har inte skickar några bilder (hon har nog varit ganska upptagen kan jag tro) så ni får väl nöja er med några gamla bilder !


Jag och Klara på ridtur i Horla förra sommaren <3 Saaaaaknar!!


Dressyr i Paddocken i början av våren :)Flinta tycker han är störts bäst och vackrast på en uteritt. Och ja jag tycker det är svincoolt att rida utan hjälp NOT, men jag tog av den för att jag var dövarm (något jag bara skulle göra på Flinta) och sedan började han muppa dig lite. Så rid inte utan hjälm alla barn haha...


Barbacka terräng med Bästa!

Åh jag sitter i något sorts lyckorus! Är just nu bara så otroligt glad (bra kanske som omväxling ;). Jag hoppade terräng barbacka, och red lite dressyr också, på min lilla häst (tänk att det fortfarande känns konstigt att han är min på riktigt!!) Flinta tyckte att det var superskoj! Och ja jag hoppade i förrgår också och förespråkar verkligen inte att man hoppas för ofta med sina hästar och ponnys, men nu var det så att jag verkligen inte orkade med det plannerade dressyrpasset! Flinta gillar alltid att hoppa terräng och ibland avslutar vi med någit litet skutt efter ett dressyrpass men idag började vi med lite hoppning! Hoppade nästan alla hinder på terrängbanan idag tror jag!

När jag värmde upp (på långa tyglar hehe) så var Flinta lite småseg men efter galopp runt galoppbanan var han redo att köra! Han taggar ju på sitt egna lilla vis, man känner mer i hela kroppen (hans kropp) att han blir taggad/glad än att han egentligen springer på i 120. (undantagsvis i skogen haha). Hoppade fram lite på de mindre hindrena (okay inga är speciellt höga men börjaade på dom minsta) och hoppar det gör han och ju mer man hoppar ju bättre hoppar han och ju mer taggad blir han. Efter ett par språng så gick vi in lite på dressyrbanan och red lite halvseriös dressyr barbacka! Men sedan så gick vi ut och hoppade igen! Vi varierade lite mellan dressyrbanan och terrängbanan! Red liksom mest runt och latjade!

Älskar verkligen att Flinta är så cool och hoppar stadigt så det är inga problem att hoppa just barbacka han skiter liksom i vilket och ibland så gillar han tillochmed mer att man rider barbacka! Dessutom har han blivit otroligt trygg och säker. Det låg ett bildäck framför "svinryggen" MEN Flinta hoppar i alla fall (dom som vet hur han var innan förstår vilken skillnad det är.) Sedan låg det en gräsklippare eller något framför halva trippelbarren men Flinta hoppar i alla fall! Sååååå duktig!! Sedan har han aldrig gillat att hoppa neråt (nedhopp är liksom inga problem men hinder som står i lutning är inte hans grej). men jag hoppade det hindret också tänkte att vi tar det i trav men det tyckte inte Flinta :D

Sen hade Flinta varit lite springing på dressyrbanan men när vi skulle gå ut och hoppa svinryggen haha DÅ samlar han sig och kör värsta dressyrgaloppen. Jag fick ju typ släppa tyglarna och "hallååååå det är ett hinder där!" Hoppa gjorde han endå även om han kom lite nära! Åh han är sååå underbar för han är så lugn och snääll (igen: utom i skogen). Så jag är allmänt glad för att min häst är allmänt BÄST :D:D

Becca var uppe med sin kamera och låg i gräset och smygfotade haha ;)Nä men hon tog bilder så en vacker dag (kasnke i morgon, eller jaa det ska ju iofs regna då men i alla fall) så kan jag ladda upp lite bilder (känner jag becca rätt så har hon tagit typ 1000 kort)! Jag stannade även kvar och kollade på när Becca red dressyr på Kiara. Men hon får skriva om det själv :)

Jooo juste ja! jag är inte så dum som jag ser ut (nää ingen är så dum som jag ser ut). Jag lyckades efter mycket om och men fixa en bra inställning på Beccas kamera så bilderna blev bra! Då hade hon ändå råkat sätta den på manuell fokusering (eller nåt sånt) Så skills på mig haha ;)

JAG ÄLSKAR MIN UNDERBARA LILLA PONNYHÄST! Kände att jag var tvungen att skriva det också :) Bara för han är som han är :):)

Bjuder på en bild när han rullade sig efter han fick bada idag, slängde in en ny spånbal också (kommer ändå ha massa tid att mocka i morgon ;)

Hur söt får man va? <312-05-08

Igår red jag markarbete på W. Om ju hem sent i söndags. Det var väldigt skönt att rida igen :) dock gick det mindre bra att rida.. Fick ingen bra kontakt fram till bettet och fick inte heller bakbenen under W helt och hållet så att hon jobbade ordentligt. Reddock ganska mesigt i början då det gick mkt bättre mot slutet börjat fick igång bakbenen ordentligt, red på ett helt annat sätt också :) imorgon ska Sara hjälpa mig och så ska jag hoppa inför fredag, för då är det tävlingsdags :D

Italien i bilder

Här kommer bilderna jag utlovade igår, 20 blandade bilder ifrån resan. Utsäkta kvaliteten på många, orkade inte fixa till dom, räta upp dom m.m.
Men här har ni i alla fall min resa i bilder ;)
Denna bilden är tagen under tiden vi satt på bussen på väg emot hotellet. Så här såg det ut precis innan den centrala delen utav staden kom, så detta är liksom mitt emellan landsbygden och staden.
Här är vårat hotell, Rocca Nettuno, 60m upp på berget. Ser inte så högt ut på kortet dock. Fotade nereifrån stranden.
Första dagen ägnade vi åt att bara ta det lugnt och se oss omkring. Bland annat nere på den ovan nämnda stranden. Dagen vi kom var det såpass höga vågor att det var röd flagg, inget bad där alltså... men jag kunde inte låta bli att leka lite i vattnet i alla fall.
(Obs! Kolla på vågen högt upp till vänster på bilden, stor våg på ingång) ;)
Min bror hittade även den här uppspolad på stranden. Ngn som vet vad det är? Ger er svaret nedanför bilden ;)
Detta är faktiskt en klunga bläckfiskägg, tro det eller ej! Om ni kollar mitt i bilden precis till vänster om hans tumma ser ni tydligt en utav de få ungarna som inte hade kläckts. De två små bruna/svarta prickarna är ögonen.

Vårat hotell låg en liten bit utanför den mest centrala delen utav Tropea som staden vi bodde i heter. Det blev ett par promenader dit. Väl där åt vi utav den goda italienska glassen i alla möjliga smaker som erbjöds.
En stor del utav centrum bestod utav trånga gator likt denna på bilden, vissa så smala att bilarna kom igenom med bara ett fåtal centimeters marginal innan dom hade skrapat i sidospeglarna. Men sjukt charmigt var det ;)


Just den här byggnaden som såg man ifrån vårat hotell på långt håll, fast ut en annan vinkel.
Jag vet inte riktigt vad det är för någon byggnad men snygg fin var den.Så här såg det ut längs en stor del utav stadens kustsida. Husen låg precis längsmed bergskanten och balkongerna hängde utanför. Balkongerna på våra hus hänger givetvis också fritt, men tänk er själva att stå ute på den här! Hjälp!!


Möt en av mina bästa vänner ifrån resan! Ank-/gåshonan som visade hur högt hon kunde fräsa när jag av misstag kom för nära hennes väl dolda bo som visade sig ligga mitt i en buske utanför våran lägenhet. Jag anar att jag inte var hennes favorit just då ;)


Här har vi en annan sak som vi hade i den, för gästerna, gemensamma trädgården var citronträd! Blev lite förvånad när jag först såg det, men insåg att vi inte var hemma längre... Något jag fick påminna mig själv om var att även våra exotiska frukter måsta ha någonstans att växa.
Fanns även fikon-, apelsin- och klementinträd.


Här har vi hotellets pool på kvällstid med huvudresturangen i bakgrunden. Det var där vi åt både frukost och middag. Det gick även att äta lunch här, men det gjorde vi bara en utav dagarna. De övriga 6(?) dagarna åt vi på hotellets egna pizzeria. Men utöver dessa två resturangerna så hade hotellet ytterligare två matställen, den lite "finare" resturangen och buffén nere vid stranden.


Hotellet erbjöd mycket avktiviteter hela tiden så det fanns alltid att göra. Här på den, ifrån resten, lite avskilda scenen hölls bland annat zumba, aerobic, dans för barnen samt kvällsshower. Detta var även den plats där personalen övade inför sina uppträdanden, så man kunde tjuvkika lite om man hade lust ;)
Andra aktiviteter som erbjöds var även: tennis, fotboll, beach-volleyboll, vattengympa, waterball, minigames, kvällsquiz med vinster, discon, gym m.m.


Här är ett foto från en utav kvällsshowerna, denna vid poolen. Lorenzo slukar eld.


Nejdå, vattnet var inte alls blått! Perfekt om man ville hoppa i ett iskallt hav som omväxling ifrån den varma luften, ca 25 grader dagligen (27 som mest). Jaja, här har ni i alla fall det Tyrrenska Havet.


Jag och brorsan tog en liten promenad till den allra bortersta delen utav stranden där vi fann denna grotta.Mysig var den. Promenaden avslutades sedan med en kall cola i en utav resturangens tre barer.

En annan promenad vi alla tog tillsammans var den till en italiensk kyrkogård. I Italien kremeras i stort sett alla och läggs i urnor innanför "väggar". Många familjer hade egna familjegravar, en del likt denna på kortet och en del hade höga utsmyckade små hus med dörrar. Det var oerhört fint i alla fall.


Det fanns även oerhört mycket vackra blommor av olika sorter, men om jag ska lägga upp en bild på varje sort så krävs lika många bilder till som jag redan har lagt upp ;)


En sak som man inte får vara rädd för om man ska till Italien är smådinosaurier likt dessa, för dom fanns verkligen ÖVERALLAT! Vilket både jag och brorsan var glada för som båda gillar reptiler ;)


Liten social groda.


En mycket liten geckoödla som vi hittade. Så söt är den, ser ut som om den ler om man kollar på munnen :)


Och HÄR har ni det ända jag fick se utav det så kallade hästsläktet på hela resan, fontänen utanför receptionen. Är det bara jag som anser att den föreställer Poseidon och hans "vattenhästar"? För en viss person sa emot mig när jag sa att det var det :P


Ja, det var väl min resa i bilder lite kort. Ngt som saknas? ;)

Så in i helvete förbannad! + lite om hoppning

Känns otroligt tråkigt att börja min "bloggcomeback" med något tråkigt. Men jag kände att jag verkligen bara måste få skriva av mig då jag är riktigt jävla förbannad på folk som inte kan ta hand om sina hästar! Men innan jag skriver ett romanlångt hatinlägg så tänkte jag börja med något positivt istället ! Min häst lilla Flintabus och jag hoppade idag faktiskt, något som sker otroligt sällan. Jag hade tänkt att rida dressyr men så kom Sara och sa helt enkelt "Du ska hoppa." Hon skulle hoppa med Abbsurt och jag tänkte "Varför i helvete inte?" Hoppat har ju jag inte gjort med Flinta på jättelänge! Det som är intressant och som alltid återstår att se är om Flinta vill hoppa eller inte! Han har ju i princip 2 lägen - antingen hoppar han det mesta eller så hoppar han inte alls.

Jag menar vi hoppar ju ibland terräng och ute i skogen och det gillar han, men han har inte alltid förståelse för varför man ska hoppa över färgglada träpinnar som i vissa fall kan äta upp små ponnyhästar!
Hur som helst idag var en sådan dag när han verkligen tyckte det var superskoj att hoppa och i princip hoppade allt! Vi hade studs på volt, väldigt lösgörande och bra och det hoppade vi ett par gånger och Flinta körde på! Ibland har han svårt länga sig så provade att hoppa på lite olika ställen på bommarna. Det gick bra och jag (som lätt hoppar före eller efter) hängde med ganska bra när han hoppade av! Duktig häst! Kul att han faktiskt taggar att hoppa (på sitt egna vis såklart).

Sedan hade vi plockat fram halmbalarna som vi brukar ha när vi rider á la G. Dom hoppar han utan att titta. Han tyckte dom var jätteskoj och hoppade gladerligen över dem! Inga problem där liksom:)
Vi hade även en liten grind som vi ställde så att jag skulle kunna byta galopp över den. Det var såå kul för Flinta har typ alltid (antingen haft svårt för, eller bara inte fattat) det där med att byta galopp och byter oftast bara fram, men han bytte galant över grinden i början (i slutet när vi skulle prova igen var både han och jag typ trötta så det blev inget bra ;). Bytte väl 4-5ggr. Och det var det bästa av allt att han faktiskt klarade det! Duktig häst :)

Sen hade vi ett räcke som låg på 80, ville höjt upp det men kände efter först och han var för trött så det fick räcka med 80 denna gång. Han hade sina synpunkter när vi la en hjälpbom men över kom vi i alla fall.

I allmänhet är jag asnöjd med Flinta. Vi har ju liksom inte hoppat på jättelänge och han tyckte det var kul= jag tycker det är kul! MEN på tisdag DÅ blir det dressyr!

I övrigt red jag på mitt tvådelade med kopparrullar då jag inte ville hoppa på det tredelade, och det funkade bra han kan ju inte bita tag hihi :) Funderar faktiskt på att rida dressyr på det, men vi får se. Funkar ju bra med det tredelade :) Tyvärr la min kamera av så vi kunde inte filma åså men kanske en annan gång! Kul kul i alla fall, trevligt med sällskap när ,man hoppar och bra att ha med sig hoppkunniga människor när jag själv är en riktig klant när det kommer till hoppning!

NU då till mina hatiska , mörkare tankar!
De handlar om människor som inte kan ta hand om sina hästar och som är för stolta för att erkänna att de kanske behöver hjälp. För trots allt så är det ju inte alltid deras mening kanske att djuret i sig ska bli lidande. Men när man tar sig an en häst (köper eller tar på foder) så har man ett ansvar att se till hästens välmående. Om man inte klarar av det själv, och vem kan allt? Så ska man se sig om efter hjälp. Det finns alltd hästkunnigt folk omkring som gärna ger tips och råd. Sen finns det böcker och internet man kan läsa sig till information. Men att tro att man kan ALLT och VET BÄST det är helt fel attityd när man håller på med hästar. INGEN kan ALLT!! Alla behöver någon gång hjälp med något.

Jag har liksom aldrig påstått att jag kan allt och när jag köpte Flinta så var det lite hastigt och lustigt och egentligen var jag inte alls redo att skaffa häst. Men jag hade omkring mig många duktiga hästmänniskor som man alltid kunde fråga om råd om det var något man undrar över. Bättre att fråga om råd än att chansa på att man har rätt. Tillsammans kan man alltid komma fram till en lösning! Egentligen handlar det mycket om hur man ser på sin häst. Vissa, och då menar jag många unga speciellt ser sina hästar som leksaker och behandlar dem lite därefter! Hästar är levande varelser och ska behandlas som sådana. Det spelar ingen roll om hästen har gått dåligt på ett träningspass eller om den är halt, den ska i vilket fall behandlas med respekt och kärlek. Hur annars ska man vinna deras tillit? Jag är otroligt trött på folk som säger att dom älskar sina hästar och skulle göra vad som helst för dem, men som i själva verket när det väl kommer till kritan prioriterar saker som "pojkvänner" och "att festa" före hästen. Allt förmånga överlämnar "sina älsklingar" till andra (medryttare, skötare och liknande) bara för att de inte orkar ta hand om sin häst, och kanske rent av har tröttnat. Självklart finns det de som inte har tid alltid att ta hand om dem och självklart ska man få ha annat roligt ibland, men har man en häst ska den alltid prioriteras som nr 1.

En häst kan inte ta hand om sig själv utan är beroende av att någon matar den och ser till att den har rent i sin box och FRAMFÖR ALLT att den får den mat den behöver. En utav anledningarna till att jag skriver detta inlägget! Då jag har sett en häst som har gått från att vara väldigt pigg och lite stressad till att vara "lugn". Också från att vara välmående rund till ett benrangel.
Jag har undrat hur det kan komma sig, och fått reda på att hästen inte får någon mat att tala om! Hästen i fråga är ungefär lika stor som min egen (ca. 155cm) och fick ca. 6-7kg hösilage/dag. (lika mycket som Flinta fick på ridskolan och på tok för lite för en häst i den storleken.) Jag ger Flinta ca. 9-10kg hösilage/dag och han har lagt på sig betydligt och blivit mycket finare i kroppen. Givetvis så måste man kompletera hö/hösilage med rätt mängd och sorts kraftfoder (det kan ju vara en vetenskap försig). Kraftfodret skall anpassas efter hur mycket man rider/tränar och hur hårt. Om jag nu (som jag älskar) får ta min egen häst som exempel så får han ca. 0.5 l krossat korn, 0,5l senior conditioning mix + 0.5l betfor/dag och diverse mineraler/vitlök&b-vit och olja.

Jag ser ju till att min häst är gammal och var väldigt smal när jag köpte honom och då min prioritet var att få upp honom i vikt, sen är han också gammal fånghäst (därav den lilla mängd mat på ridskolan). Så jag har lite olika saker att tänka på när jag ska välja kraft. Havre är inget allternativ då det inte är bra för fånghästar, så jag har fått leta efter allternativa kraftfoder. Seniormixen är en alltiallo müsli som är specialanpassad för gamla hästar och innehåller bla. glykosamin för lederna så det är ju super!
Krossat korn  - ett tips jag fick för att få mer hull på honom och det har fungerat bra då han senast idag blev anklagad för att vara tjock (vilket ju inte alls är bra varken för fånghästar eller någon annan häst.) Resultatet har ju fått dröja dels på grund av hans ålder och dels för att jag inte kan ge honom hur mycket kraft som helst pga.
hans fång. (Han har iofs inte haft en enda fångsymptom i min ägo  PEPPARPEPPAR:P)
Betforen är kanske inte det bästa får hanst fång men i allmänhet bra som både belöning och som lite energikick.

Mängden är anpassad efer hur mycket jag tror att han klarar av samt hur mycket han går såklart! Kort (eh ja jag lovar) angående motion osv. så har jag ju långsamt jobbat upp kondition och muskler, något som givetvis tar tid, extra så på en gammal krake ;). Men framförallt har jag varierat mycket med att rida ut och klättra, något som motiverar Flinta. samt dressyr (där jag liksom han har utvecklats). Nu dock så söker jag något tilläggsfoder som kan generera med energi då avsaknaden av denna (när vi arbetar, inte när vi rider ut.) gör det lite svårt att komma vidare. Så några tips, alltså alternativ till havre??

Hur som haver, vidare med huvudpunkten (jag tappar lätt tråden). Hästen i fråga (om ni kommer ihåg) fick utöver de 6-7kg hösilage knappa 1dl müsli mogon/kväll och det bara de dagar hon blev riden. Jag kan ju inte veta hur hårt hon blev riden varje dag men jag vet att hon blev mycket hoppad pga. ryttarens intresse för hoppning, kanske lite för mycket (3 dagar i rad) ibland. Jag lägger mig inte i hur/vad hon blev riden jag vet bara att hon blev riden mycket (helt okay om man ger rätt mängd mat). Hästen i fråga som från början varit väldigt pigg och stressad samt haft sadeltvång. Hade nu blivit "lugn" och lugnare blev hon.

Jag har inga som helst tvivel på att det inte var något lugn (då jag vet och har hört att det mest hoppats och flängridits som det bland vissa ryttare ofta görs.) utan att hästen i fråga var orkeslös. Det tog priset när jag idag fick se henne för första gången utan täcke på ett tag och jag blev alldeles förfärad över vad jag såg. Man kunde räkna revbenen på den stackars hästen! Hon verkade inte alls samma häst som de första gångerna jag såg henne med den nya ryttaren. Jag har själv ridit på hästen i fråga och även om hon då var stressad osv så verkade hon vara om osäker så positiv och väldigt snäll. Och visst har hästen kanske blivit något lugnare och tryggare av att få ha färre folk omkring sig. Att sedan skylla på att det kasnke är mask är bara en riktigt dålig ursäkt, visst kan hästen ha mask men SÅ mycket påverkar det knappast!

Resultatet talar för sig själv, en utmärglad, orkeslös häst. Allt pga. ryttarens okunskap och om inte illvilja så i alla fall ovilja att ta emot hjälp och råd. Ryttaren är tydligen mer mån om att verka duktig än att hästen ska få det så bra som möjligt? Allt detta hade kunnat, med något så enkelt som foder och tålamod undvikas. I detta fallet är det ju enbart hästen som blivit lidande. Jag blir riktigt ledsen när jag ser sånthär hända och inte kunna göra ett piss åt saken!  Jag är absolut ingen expert, det har jag flera gånger medgivit men helt bakom flötet är jag inte. Jag skulle aldrig kunna med att göra så mot min häst! Min häst är min bästa vän och jag älskar honom över allt annat på denna jorden. När jag säger de orden menar jag dem! För mig är det inte tävlingsresultat eller högsta möjliga prestation som räknas, utan något helt annat!

Jag får väl börja avrunda... Jag vet inte om någon någonsin orkar läsa detta inlägget och ärligt talat så bryr jag mig inte heller. Jag behövde skriva av mig eftersom jag blir så illa berörd av sådant här!

Som avslutning lägger jag upp en bild på Flinta hur han såg ut i höstas (han hade haft mask ggr flera, men det skyller jag inte på enbart utan det tar tid för gamla hästar att lägga på sig samt att jag ökade mängden mat långsamt pga. fången!) Och en bild på hur han ser ut nu, (för ca. en månad sen). Jag lägger inte upp den för att skryta utan bara för att visa skillnaden!

//Annie
Tillbaka

Jag har trots mitt löfte att börja blogga mer inte gjort det... Kan det finns en anledning?
Jodå, det gör det! Det är nämligen så att jag spenderat min tid i södra Italien! Vi firade min morfars 70-årsdag där och hade det i allmänhet supermysigt. :D
Jag har inte hunnit lägga över bilderna i datorn ännu, men jag tänkte att jag ska visa lite bilder sedan när jag har gjort det. Mycket av tiden tillbringade vi på hotellet. Dom hade mängder utav aktiviteter där hela tiden så man hade alltid något att göra även om man inte hade bokat upp dagarna i förväg.
Superhärligt var det i alla fall! Lägger upp bilder senare.

Strålande sol!

Herregud vad varmt det är här! Solen skiner och det känns bara allmänt gött. Var i stan för någon timma sen vilket var kul, dock väldigt varmt att cykla. Hatar verkligen att jag har glömt shorts... Ska se om jag kan åka till H&M imorgon så att jag kan få ett par shorts och t-shirts.
Sitter på tarassen hos farmor just nu. Har egentligen lite saker jag måste göra bl.a. Läsa davinci koden göra en power point med mera men det får vänta tills solen inte skiner längre :) ska se om jag ska gå och fota lite också...
Det är väldigt skönt att inte ha så mycket planer när man är bortrest så att man bara kan chilla. Får se vad jag ska göra imorn.. Kan ju inte direkt slösa bort tiden heller måste göra något roligt så att jag får upp energin ordentligt. Ska i alla fall börja dagen bra genom att jag ska gå ut med min farmors grannes hundar! De är nog de sötaste/snällaste/lydigaste hundarna jag känner, helt underbara!

RSS 2.0