Lång eller kort?

Nu kära vänner (och o-kära ovänner),
kommer ett lite seriösare inlägg från min sida. Eller som Becca skulle kalla det - ett åsiktsinlägg.
 
Denna gång handlar det om manar! Lång eller kort man på en häst?
 
Jag säger - beror helt och hållet på vad man har hästen till!
 
Själv är jag väldigt förtjust i långa manar på hästar, men då ska manarna skötas annars kan man faktiskt lika gärna klippa av dem! Sedan så beror det givetvis på om man t.ex. tävlar, då kan det vara lättare att ha en kort, lättskött man på hästen.
På en hopphäst/ponny kan jag tycka att det är snyggt mer kort och lite busig man. Kort man kan se lite "sportigt" ut och det kan passa framförallt ponnyer.
En dressyrhäst är det kanske lättare att ha längre man på då man alltid kan fläta manen på tävlingar, men oftast så väljer folk att ha kortare man och knoppa, vilket också är otroligt snyggt!
 
Sedan beror det lite granna på hur hästen ser ut och lite vilken ras det är.

Fjordingar skall enligt mig ha kort "tuppkam" Det är det allra snyggaste, för tänk er en fjördhäst i lång man?
Nordsvenskar skall ha lång man, det är otrolig vackert och passar till deras grovlek tycker jag! Ni kan ju bara tänka er hur en nordsvensk skulle se ut i kort eller stubbad man?
 
Sedan på en ridskola kan jag förstå att man håller manarna korta då det inte finns garantier för att de sköts ordentligen. Många gånger slarvas det med ryktningen pga. att man har bråttom och då är det smidigast att ha kort man.
 
Som ni vet sparar jag ju manen på min gamling. Jag tycker att han passar mycket bättre i lång man än i kort. Givet att han inte var särskillt snygg med halvlång man som bara gick ner över halva halsen. Men den måste ju vara så lång också för att kunna växa ;-) Jag tycker att den långa manen också gör min hästs "fångnacke" mindre markant och det är snyggt. Dessutom älskar jag att göra flätor och annat, samt att jag bara "hobbyrider" honom eftersom han faktiskt är 23. Och då kan det ju vara helt okay att ha lång man :-)
 
Men enligt vissa så är det ju inte alls okay att ha lång man alls. Det fick jag också höra. Diverse kommentarer mest från personalen på det gamla stallet (fuck vad skönt det känns att skriva "det gamla stallet") Något som jag kan tycka var väldigt onödigt, även om kommentarena kanske var menade som "skämt" så lät det överlag bara drygt och var enligt mig totalt onödigt då det var det enda jag fick höra om min häst. Iofs så sporrade det bara mig att låta manen bli ännu längre. ;-)
 
Sedan kan man ju undra hur smart det är för personalen att klanka ner på dom som betalar för att ha sina hästar uppstallade där. Även om det nu är "på skämt" så är det inte alltid så roligt! Ett positivt bemötande är ju vad man gärna som hyresgäst vill ha!
 
Men nog om det och tillbaka till ämnet;
Kan sammanfatta det såhär: Jag tycker att det är upp till varje hästägare att bestämma hur man vill ha manen (förutsatt att man sköter den). Man skall acceptera att alla tycker olika helt enkelt!
 
Men även om det är okay att klippa manen på en häst så är det dödsstraff på att klippa pannluggen! Man kan på sin höjd toppa den lite grann! ;-)
 

Nej kort lugg är INTE okay! Det är så fult att jag spyr! Började nästan gråta när jag fick syn på detta. Detta är från när Flinta fortfarande var ridskolehäst.
Tyvärr växer luggar långsamt, men som ni ser så han han i alla fall längre lugg idag!!

Ehum! Need I say more? Högra bilden är från i vintras dessutom. Nu har han lite längre man ändå :-D
 
Hah och en rolig sak när det gäller längden på manar. Det var så jag blev erbjuden att köpa Flinta från början.
Jag stod och ryktade honom och då kom M och sa:
"Vad lång man han har fått." Jag ville verkligen inte att hon skulle klippa av den.och höll inte alls med.
"Om du köper honom så lovar jag att inte klippa av manen. 2000kr!" Sagt och gjort dagen därpå (en torsdag) sade jag att jag skulle köpa honom och tre dagar senare (söndag 12/12-10) så skrev vi kontrakt och Flinta var min!! Sedan dess så har jag inte klippt manen och M har inte kunnat göra något åt saken, även om det säkert kliat i hennes fingrar ;-)
 


Ja och såhär "lång" man hade Flinta när jag köpte honom. Bilderna är från första dagen som min häst. Första lilla skritturen :-D <3
 
Over & out
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback