Om: Ridskolehästar - hoppning

Jag lovade ju att jag skulle blogga här emellanåt.
 
Detta är väl ytterligare ett åsiktsinlägg eller vad man skall säga!
 
Denna gången handlar det om ridskolehästar och ponnys. Att det finns enorma brister i skötsel och vård av hästar på många ridskolor vet vi ju redan så det tänkte jag inte ta upp just nu. Men när det kommer till utbildning av hästar till ridskoleverksamhet, vad ska vi fövänta oss där?
 
Många ridskolor annonserar ju om ridläger och då står det oftast något i stil med "Egen häst/ponny får gärna medtagas annars rider du på någon av ridskolans välutbildade hästar."
 
Då förväntar man kanske sig en häst som är välutbildad och i alla fall kan grunderna. I många fall så är väl de flesta ridskolehästar också grundutbildade. Sedan finns det undantag.
 
Jag tycker att en ridskolehäst skall kunna grunderna i både hoppning och dressyr, om inte hästarna kan grunderna hur ska då ryttaren kunna lära sig dem? Detta gäller framförallt för yngre ryttare, ryttare som fortfarande är under utveckling behöver hästar som är stabila och som kan hjälpa ryttaren att just utvecklas. För det är väl ändå så att i största mån är det hästarna (och ridlärarna) som skall utbilda ryttaren och inte tvärtom?
 
Är det okay att köpa in en unghäst till en ridskola - ja men då skall personalen ansvara för att hästen blir rätt utbildad och inteöverlåta det åt eleverna. Det är alltså personalens uppgift att se till att hästen lär sig grunderna i både dressyren och hoppningen genom tillridning. Sedan så är det klart att unghästen kan gå lektioner, men då kanske det passar sig bättre att den går med på mer "avancerade" lektioner där ryttarna kan mer. Då äldre/ mer erfarna ryttare kanske har ut något av att träna med en häst som kanske inte riktigt kan allt.
 
Är det okay att låta en häst som inte är ordentligt inhoppad gå med på lektion? - Det beror på. Återigen tycker jag att en ridskolehäst skall kunna grunderna i hoppning. Dvs i alla fall kunna gå att styra på och komma över några små hinder utan problem. Har man med en häst som inte är ordentligt inhoppad eller som kanske är väldigt osäker i hoppningen och kanske stannar ofta så tar det delvis en väldans massa tid från lektionen och de andra ryttarna. Delvis så tycker inte jag att ryttaren får ut något av att rida en sådan häst (beroende på i vilket utveckligsstadie ryttaren är). I många fall så finns det några oerfarna hästar på en ridskola som eleverna låts utbilda. Jag tycker som sagt att det inte är rätt då många elever behöver en häst (speciellt inom hoppningen) som är någorlunda stabil. Sedan kan vilken häst som helst stanna för att t.ex. ryttaren gör fel men då får han/hon något att reflektera över och ta lärdom av. Men vilken lärdom får man av en häst/ponny som man med hjälp av flera andra måste tvinga över ett hinder för att hästen antingen är osäker eller inte går att styra ordentligt? Hur påverkar det ens självkänsla?
 
Sådana hästar bör regelbundet ridas och hoppas av utbildad personal för att kunna bli bra och effektiva lektionshästar. Oftast kanske allt som krävs är lite tid och för att få stabila hållbara hästar som håller länge kan det kanske vara värt att lägga ner lite tid på tillridning (vilket givetvis gäller alla ridskolehästar).
 
Jag kan sammanfatta såhär: Jag tycker att varje ryttare (särskilt de yngre) har rätt till att få rida/hoppa med en häst/ponny som kan hoppa eftersom det är viktigt både för deras självkänsla och deras utveckling. Ridläraren skall inte behöva dra hästen över hindret för att barnen skall få hoppa.
 
Vuxna/mer erfarna ryttare kan ha ut något av att rida unghäst/ mer gröna hästar och i viss mån utbilda dem, men de yngre/mindre erfarna ryttarna skall slippa detta! Då de i första hand behöver tänka på att utbilda sig själva först.
 
Barn/yngre har inte byggt upp balansen än och skall inte behöva flyga av till höger och vänster bara för att hästen inte vill hoppa!
 
Ofta köper man en häst till en förening för att den har potential att bli en bra ridskolehäst. Men man glömmer ofta den lilla detaljen att det inte händer av sig själv utan att man måste lägga ner lite tid och arbete på det,
 
 
Ja mer sammanhängande än såhär blir det väl inte och i hoppningens anda bjuder jag på en bild när jag hoppar med min underbaraste Flinta.
 
 
 
Min häst är ju som bekant föredetta ridskolehäst. Han var inte känd för att tycka om att hoppa och kunde ofta stanna (när han inte var på humör då kunde han hoppa bra) Från det till - ja ni ser ju att kunna hoppa honom utan träns ens ^^ Lite tid, engagemang och kärlek är oftast allt man behöver.
 
over & out
 

Kommentarer
Postat av: Sara Hermansson

fin blogg! :D


Svar: Tack så mycket!Lite dålig uppdatering här dock. Kanske ska börja igen? :P
Rebecca Annie Anique Sigurdson Freyhall Zwart

2012-11-18 @ 19:12:40
URL: http://mingus.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback