Pessoabett

Det har under en lång tid nu pågått vilda disskussioner kring pessoabettet och dess inverkan på hästen. Så nu tänkte jag ta upp det här.

Låt oss börja med lite historia. Det så kallade "pessoa"-bettet tror många att det var den kända hoppryttaren Nelson Pessoa som designade. Men så är inte fallet. Nelson Pessoa däremot den som introducerade bettet i Sverige.
Det riktiga namnet för bettet är "Dutch Gag" och är alltså ursprungligen ett Holländskt hissbett. Det användes från början på körhästar.


Bilden är lånad ifrån Hööks hemsida


Okej, här kommer då bettets inverkan i korta drag.
Hittade en jättebra animering på vad som händer när du tar ett tygeltag med ett pessoabett i hästens mun. Om man skulle ha tygeln i den allra nedersta ringen på ett pessoa skulle inverkan givetvis bli mycket skarpare än vad animeringen visar.
Det som händer är i alla fall att:
1. Mungipan dras upp ordentligt (vilket i sort sett alla bett orsakar, men det blir lite kraftigare med pessoabett)
2. Sidstycket dras framåt/nedåt. Och eftersom att sidstycket är fäst i nackstycket så ger ett tygeltaget ett kraftigt tryck på hästens nacke. I hästens nacke finns flertalet väldigt känsliga nerver, så ett tryck på hästens nacke upplevs som ett stort obehag. Ofta försöker hästen motverka obehaget med att sänka nacken/huvudet lite och många använder detta som "hjälp" (fusk enligt mig) för att få hästen att gå i form.
3. Hela bettet vrids om inne i munnen.

Bildkälla: http://migrated.ifokus.se/uploads/6e4/6e406163bc96b2a89962e361682ac2dd/pessoa-pop-eye2.gif

Sådär, nu kanske ni vet lite mer om detta bettets inverkan på hästen. Många tycker att trots konsekvenserna så är detta ett effektivt bett på "heta" hästar. Och jag säger inte att dom har fel, nog kan det vara effektivt men min fråga är: "Vill man utsätta sin häst för detta obehaget?"
Tänk på det. Nu låter jag var och en ha sin egen åsikt om dessa betten. Men själv tycker jag inte att dessa ska användas av vem som helst. Är man för hård på handen så är det speciellt uppmuntrande för hästen. Tack för mig!
 Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback